Acasă Politic Bucuresti: Nou apel pentru proiecte comune de cercetare în cadrul parteneriatului România...

Bucuresti: Nou apel pentru proiecte comune de cercetare în cadrul parteneriatului România – Franţa

DISTRIBUIȚI

113970 – 16102012 –  Un nou apel pentru proiecte de cercetare propuse în comun de institutii românesti si unitati din cadrul Comisariatului pentru Energie Atomica si Energii Alternative (CEA) din Franta,

al treilea de acest gen în cadrul parteneriatului stabilit în decembrie 2009 între Institutul de Fizica Atomica (IFA) si CEA, afost lansat la începutul lunii octombrie. Domeniile în care se pot depune propuneri de proiecte acopera o tematica de larg interes precum energie nucleara, noi tehnologii pentru energie, cercetare fundamentala pentru energie si tehnologii informationale si pentru sanatate. Termenul limita de depunere a propunerilor de proiecte este 16 noiembrie 2012. Este deschis permanent apelul pentru proiecte privind actiuni suport în vederea pregatirii în comun, de catre institutii românesti si unitati CEA, de proiecte de cercetare-dezvoltare ce urmeaza a fi depuse la viitoare apeluri organizate în cadrul programelor europene sau a parteneriatului IFA-CEA.

În zilele de 17 si 18 octombrie 2012, începând cu ora 9 a.m., la sediul IFA de pe Platforma Magurele va avea loc cel de-al doilea simpozion comun IFA-CEA dedicat în principal prezentarii rezultatelor obtinute în cele 17 proiecte de cercetare aflate în derulare (competitiile 2010 si 2011). Proiectele beneficiaza de o finantare mixta asigurata, în proportii egale, de Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica si respectiv CEA. La eveniment vor participa personalitati stiintifice si politice din Franta si România.

Dupa deschidere vor fi prezentate doua lectii invitate. Prima lectie va fi prezentata de Jean-Paul Duraud, director adjunct al diviziei „Stiinta Materialelor” din CEA, despre implicarea CEA în stiinta laserilor din Franta. Cea de-a doua lectie va fi prezentata de Gheorghe Cata-Danil, seful departamentului de fizica de la Facultatea de Stiinte Aplicate a Universitatii Politehnica Bucuresti, despre proiectul ELI-NP (Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics) care se va realiza la Magurele. Vor urma prezentarile proiectelor, vizite în laboratoare si discutii.

Acordul general de cooperare pentru cercetare stiintifica dintre IFA si CEA, încheiat la data de 2 decembrie 2009, face parte din Foaia de Parcurs a Parteneriatului Strategic Româno-Francez de cooperare tehnico-stiintifica stabilita în anul 2008. Acordul îsi propune promovarea cooperarii între institutii de cercetare din România si unitati din cadrul CEA în domenii de interes comun precum energie (nucleara si energii regenerabile), materiale, mediu, sanatate, tehnologii informationale. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.