Acasă Politic Bucuresti: Planuita timp de o saptamana, fuga lui Hayssam a durat de...

Bucuresti: Planuita timp de o saptamana, fuga lui Hayssam a durat de trei ori mai mult

DISTRIBUIȚI

– Omar Hayssam, Mukhles Omar, Mahmoud Omar și Mustafa Tartoussi au fost trimiși în judecată de DIICOT pe 23 noiembrie 2007. Primul a fost acuzat de trecerea frauduloasă a frontierei de stat, iar ceilalți trei de înlesnirea ieșirii din țară a unei persoane despre care se știa că este cercetată pentru fapte de terorism:

“…a fost sesizată, prin rechizitoriu, Curtea de Apel București, cu soluționarea cauzei în care au fost trimiși în judecată inculpații Tartoussi Mustafa, Omar Mukhles și Omar Mahmoud, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de înlesnire a ieșirii din țară a unei persoane despre care se cunoștea că este cercetată pentru fapte de terorism, precum și a lui Omar Khaled Hayssam, sub aspectul comiterii infracțiunii de trecere frauduloasă a frontierei de stat”. Procurorii exclud posibilitatea ca Omar Hayssam să fi părăsit teritoriul României pe cale aerului sau pe cale terestră.

Ei au susținut că cei doi frați ai lui Omar Hayssam și Mustafa Tartoussi au planificat împreună cum să îl ajute pe teroristul sirian să fugă din România, chiar dacă știau faptele de care acesta este acuzat: „Pe baza materialului probator administrat în cauză, anchetatorii au stabilit că, în perioada 23 – 30 iunie 2006, inculpatul Tartoussi Mustafa a planificat și înlesnit, împreună cu inculpații Omar Mahmoud și Omar Mukhles, ieșirea frauduloasă din România a inculpatului Omar Hayssam, deși cunoștea faptul că acesta a fost trimis în judecată pentru săvârșirea unor acte de terorism prin organizarea și finanțarea operațiunii de răpire a 3 jurnaliști români în Irak”.

Anchetatorii DIICOT au stabilit Omar Hayssam a plecat din Portul Constanța, cu nava Iman T. pe care Mustafa Tartoussi o achiziționase în anul 2000. Inculpatul Mustafa Tartoussi, cetățean sirian, era stabilit de mai mulți ani pe raza municipiului Constanța, fiind asociat și administrator al ami multor societăți comerciale: Tartoussi Shipping și Askila Shipping SRL Constanta.

Din discuțiile purtate între Omar Mahmoud și Mustafa Tartoussi, anchetatorii au refăcut planul conceput de Omar Hayssam: pregătirea și asigurarea traseului pe care Hayssam l-a parcurs spre Constanța, în Constanța și în interiorul portului, asigurarea faptului că Omar Hayssam nu va fi identificat și oprit de autoritățile portuare sau ale poliției de frontieră, pătrunderea pe navă fără ca membrii echipajului să observe acest lucru, asigurarea securității transportului, atât în porturile și apele teritoriale românești, cât și în cele de tranzit, până la destinație.

Drumul lui Omar Hayssam către Siria a început în 28 iunie 2006, imediat după ce a părăsit Curtea de Apel București, unde a avut stabilit un termen de judecată. Potrivit rechizitoriului, imediat după acest moment, Hayssam s-a întâlnit cu familia la sediul City Center, iar plecarea spre Constanța a avut loc pe 29 iunie. În timp ce Hayssam se reunea cu familia la sediul City Center, Omar Mahmud parcurgea traseul București – Urziceni – Constanța, pe care procurorii l-au indicat pentru fuga lui Hayssam. În rechizioriu, procurorii stabilesc noaptea de 30 iunie spre 1 iulie 2006, mai exact la ora 4.40, drept momentul în care, odată cu plecarea navei Iman T din Portul Constanța și Omar Hayssam părăsește România. Tot în rechizitoriu este prezentat și traseul parcurs până în Siria: 1 iulie – Coasta Turciei, 5 iulie – Egipt (Alexandria), pe 16 iulie pleacă spre Siria (Tartous), unde ajunge în 18 iulie, la aproape trei săptămâni de la momentul părăsirii României.

În afara celor trei, procurorii susțin în rechizitoriu că și alte persoane au contribuit la disimularea fugii lui Hayssam. Spre exemplu, AAdela Omar, soția lui Hayssam, a declarat că și-a dus soțul la medic după data de 1 iulie 2006, lucru infirmat de anchetele ulterioare. Fratele lui Hayssam a declarat anchetatorilor egipteni implicați în anchetă că fratele său a părăsit România cu avionul. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.