Acasă Politic Bucuresti: Premieră naţională: proteza de genunchi personalizată

Bucuresti: Premieră naţională: proteza de genunchi personalizată

DISTRIBUIȚI

113673 – 04102012 – La Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti, managerul spitalului, Cătălin Cîrstoiu, a realizat cu succes, miercuri, o operaţie de protezare de genunchi personalizată, în premieră,

atât la nivel naţional, cât şi la nivelul Europei Centrale şi de Est. Protezarea a fost efectuată unei paciente în vârstă de 59 de ani care suferea de gonartroză, o boală care afectează calitatea articulaţiilor de la nivelul genunchilor.

           Protezarea de genunchi personalizată “este cea mai modernă metodă de tratare a afecţiunilor ortopedice. Oamenii sunt diferiţi şi atunci trebuie găsite metode personalizate de tratament. E ca şi cum un croitor ar face un costum pe talia ta”, a declarat Cătălin Cîrstoiu.

Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti este primul centru din România şi printre primele două centre din Europa care au fost acreditate pentru acest tip de procedură. 

“Procesul a durat câteva luni bune pentru că s-au făcut o serie de investigaţii, de calibrări ale aparatelor astfel încât să se standardizeze SUUB, ca un centru care poate să pună acest tip de implant. Înainte de realizarea intervenţiei trebuie făcuta o rezonanţă magnetică a genunchiului într-un anumit tipar. Apoi se realizează radiografii într-o anumită formă, care este agreată de fabrica producătoare de proteze. După ce se standardizează aceste aparate şi protocoale de examinare preoperatorie, practic fabrica producătoare de implant trebuie să-l omologheze. După toate aceste etape, începe opera de confecţionare a protezei standardizată. Proteza vine deja prestabilită ca dimensiune, design şi formă, inclusiv ca instrumentar pentru implantarea ei. Un astfel de implant generează un nou concept, o nouă formă de arthroplastie ”, a explicat managerul Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti.

În urmă cu 20 de ani pacienta a suferit o leziune la piciorul stâng, provocată de o cazătură puternică pe scări: “acum vreo 20 de ani am căzut pe scările blocului, s-a umflat piciorul, am mers la medic, am urmat un tratament şi câţiva ani de zile nu am mai avut probleme. Însă în urmă cu 3 ani de zile a început să mă doară piciorul stâng. Mergând la medic şi făcând nişte investigaţii a reieşit că la piciorul stâng am ligamentul rupt şi nu mai am cartilagiu. Am fost trimisă de medicii din Craiova la Bucureşti unde a trebuit să mi se facă un RMN, radiografii, iar în cele din urmă rezultatele au arătat că-mi trebuie neapărat proteză”.

Spre deosebire de protezarea de tip clasic, protezarea de genunchi personalizată oferă un timp operator mai scurt, riscul apariţiei complicaţiilor este mai scăzut şi de asemenea comportamentul postoperator conferă o mobilitate mai mare a protezei. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.