Acasă Politic Bucuresti: Românii din Siria, prioritate pentru SIE

Bucuresti: Românii din Siria, prioritate pentru SIE

DISTRIBUIȚI

114056 – 21102012 –  Omar Hayssam nu reprezintă în acest moment o prioritate a Serviciului de Informaţii Externe (SIE) în legătură cu Siria, „prioritatea numărul 1” fiind cei aproximativ 15.000 de cetăţeni români

care trăiesc în această ţară, a declarat directorul SIE, Teodor Melescanu, duminică, la Pro Tv.

Întrebat despre situaţia lui Omar Hayssam, Meleşcanu a arătat că „situaţia din Siria face aproape imposibilă acum o evoluţie care să conducă la o soluţionare imediată”.

„Era într-o închisoare din Siria, dar unde mai este acum, ce se întâmplă în actuala conjunctură, e imposibil de ştiut”, a adăugat el.

„Şi pentru noi, chiar vă spun cinstit, nu reprezintă o prioritate. Prioritatea noastră numărul 1 pentru Siria o reprezintă cei aproximativ 15.000 de cetăţeni români care trăiesc în Siria şi care, împreună cu familille lor, sunt probabil pe undeva pe la 45.000. Tot ceea ce înseamnă posibilităţi, planuri, itinerarii de evacuare pentru cei care doresc să vină sunt principala noastră prioritate”, a subliniat Meleşcanu.

Directorul SIE a apreciat totodată că în Siria conflictul evoluează spre un război intern.

„Seamănă din ce în ce mai mult cu un război civil, iar ceea ce s-a întâmplat în ultima perioadă – diferendul cu Turcia – arată că există chiar riscul externalizării acestui conflict şi în ţările din vecinătate”, a apreciat el.

Meleşcanu a ţinut să sublinieze „modul foarte echilibrat şi responsabil” în care Turcia a reacţionat la atacurile din zona de frontieră.

„Evident că escaladarea lor poate să creeze o situaţie cu consecinţe grave pentru România, pentru că, în condiţiile în care ar începe un asemenea conflict, fluxul de refugiaţi sirieni ar fi mult mai mare şi o parte dintre ei ar reveni până la urmă şi României”, a precizat el. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.