Acasă Politic Bucuresti: Scandalul fraudelor din Sanatate continua si la Bucuresti.

Bucuresti: Scandalul fraudelor din Sanatate continua si la Bucuresti.

DISTRIBUIȚI

 113770 – 09102012 CENTRUL ROMAN PENTRU INITIATIVA SOCIALA a dat Ministerului Sanatatii solutia pentru eliminarea fraudelor din sistem

   Zeci de farmacişti şi medici au fost conduși, marți dimineaţă, la Poliție, în cadrul unei investigații care vizează un prejudiciu de aproximativ un miliard de lei produs CNAS prin introducerea în circuit a unor rețete false.

Parchetul Capitalei cercetează mai multe persoane pentru eliberare nelegală de reţete, anchetatorii făcând şase percheziţii la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

În decembrie anul trecut autorităţile au descoperit că peste 10% din reţetele verificate erau prescrise pentru persoane care nu aveau nevoie de acele medicamente. CAS Bucureşti a depistat reţete false de 1,7 milioane de lei, în topul prescripţiilor fiind un medicament pentru tratarea impotenţei masculine.

Potrivit declarațiilor făcute la momentul respectiv de şeful CASMB, Bogdan Ştefan, a fost sesizat Parchetul şi s-a început deja recuperarea prejudiciului de aproape 2 milioane de lei de la farmaciile unde s-au găsit nereguli.

Situații similare au mai fost semnalate în județul Bihor, unde s-a descoperit un prejudiciu de peste 50.000 lei, prin decontarea unor medicamente eliberate de farmacii în baza unor reţete gratuite contrafăcute.

Reţetele erau prescrise pe numele unor copii, veterani de război şi persoane cu handicap, care, însă, nu ştiau nimic despre respectivele tratamente.

În luna martie a.c., presa relata despre existența unei adevărate mafii a rețetelor falsificate la Galați, procurorii ridicând în urma perchezițiilor zeci de mii de rețete compensate sau gratuite susceptibile a fi fost falsificate.

Una dintre soluțiile pentru prevenirea acestor situații, introducerea cardului naţional de sănătate, ar fi dus la informatizarea întregii baze de date din sănătate, punând în legătură directă medicii de familie, farmaciile și Casa de Sănătate. Primii care au protestat și au ridicat suspiciuni în legătură cu acest card au fost medicii, care, prin vocea preşedintelui  Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF), dr. Rodica Tănăsescu, susțin că „decizia informatizării şi coordonarea acestui program aparţine Ministerului Sănătăţii şi CNAS. Este o aberaţie ca, atunci când există atâta birocraţie, să se mai adauge una, aceea a cardului naţional de sănătate”. Potrivit medicului, orice activitate administrativă în plus va afecta timpul alocat pacientului.

La rândul său, președintele Federaţiei Patronatelor Medicilor de Familie (FPMF), dr. Doina Mihăilă, a spus, la rândul ei, că rolul cardului de sănătate este acela de a verifica dacă pacientul are calitatea de asigurat. „Trebuie să stăm cu un pacient 15 minute, potrivit legii. În acest interval, bolnavul se dezbracă, este consultat, i se scrie un bilet de trimitere, o reţetă, şi totodată inscripţionăm cardul sau îl completăm. Este o aglomerare foarte mare. În plus, vom suporta contravaloarea citioarelor de card, cam 15-200 de euro, plus mentenanţa”.

Medicul şef al CNAS, dr. Marius Filip, i-a atenţionat pe medicii de familie că există un cadru legislativ care trebuie respectat. „Avem un cadru legislativ pe care trebuie să îl respectăm. Nimic nu este perfect. Dacă se pot face modificări, le vom face, astfel încât să fie în favoarea pacientului. Cardul a fost gândit ca să nu mai fie plimbat pacientul. Inscripţionarea lui nu poate fi în atribuţiile unui funcţionar. Aceasta se face după discuţia cu pacientul. Cardul naţional este «cheia». Fără el, medicul de familie nu îşi poate primi banii. Nu suntem inflexibili, ţinem cont de propuneri”, a spus Marius Filip.

Potrivit Legii sănătăţii (nr. 95/2006), cardul naţional de sănătate trebuia să fie introdus până la sfârşitul lui 2007. „Acest lucru, însă, nu s-a întâmplat şi abia în septembrie 2012 va putea începe distribuţia acestui document medical”, a declarat medicul şef al CNAS.

Prezentarea cardului naţional de sănătate va fi obligatorie la medicul de familie, la spital şi la farmacie.

Centrul Român pentru Inițiativă Socială a transmis Ministerului Sănătății o serie de propuneri de amendare a proiectului noii Legi a Sănătății. Potrivit propunerilor de amendamente se cere eliberarea, pentru fiecare pacient, a unei fișe anuale din care să reiasă nu doar sumele încasate de la asigurați, ci și cheltuielile făcute de sistemul sanitar în fiecare caz în parte. În acest mod, persoanele care au primit asistență medicală, medicamente sau dispozitive medicale vor putea semnala erorile înregistrate în sistem sau valida corectitudinea datelor înregistrate în sistemul informatic. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.