Acasă Politic Bucuresti: Taxare inversa temporara in sectoarele cu evaziune greu de combatut

Bucuresti: Taxare inversa temporara in sectoarele cu evaziune greu de combatut

DISTRIBUIȚI

114125 – 23102012 – Ţările din Uniunea Europeană vor putea să introducă temporar taxarea inversă pentru anumite categorii de produse sau pentru sectoare în care Fiscul se confruntă cu o evaziune greu de combătut

fără a solicita avizul Comisiei Europene, după modificarea directivei europene în domeniu.

„Se lucrează în prezent la modificarea directivei europene privind procedurile de taxare inversă. Două componente sunt importante, şi anume: se discută lărgirea anexei existente cu bunuri pentru care taxarea inversă să fie adoptată fără o derogare, pentru că, după cum ştiţi, procedura este îndelungată. Am solicitat includerea pe această listă permanentă şi a cerealelor”, a declarat marţi directorul general al Direcţiei Legislaţie Cod Fiscal din Ministerul Finanţelor Publice, Doru Dudaş, la un seminar dedicat industriei berii şi agriculturii, potrivit Realitatea Tv.

Altă componentă se referă la o procedură de urgenţă privind aplicarea taxării inverse în domenii unde Fiscul se confruntă cu un grad foarte ridicat de evaziune şi nu poate să-l limiteze semnificativ într-un termen scurt.

„Va exista o perioadă limitată de taxare inversă pe sectoare din economie unde evaziunea fiscală nu poate fi controlată”, a completat Dudaş.

El a făcut această precizare după ce ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a afirmat că România a solicitat prelungirea perioadei de derogare pentru taxarea inversă la cereale.

Guvernul a anunţat în septembrie că va solicita CE ca termenul până la care România poate aplica taxarea inversă la cereale, şi care expiră în mai 2013, să fie prelungit cu încă doi ani, bazându-se pe faptul că Bulgaria şi Ungaria au cerut la rândul lor o astfel de derogare, iar un refuz ar genera discriminări.

Aplicarea taxării inverse este o măsură de simplificare a plaţii taxei pe valoarea adăugată, astfel încât persoana obligată la plata taxei este beneficiarul în locul furnizorului. Practic, colectarea se face la finalul lanţului şi se evită astfel rambursările de TVA de la buget pentru trranzacţii fictive. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.