Acasă Politic Bucureşti: Guvernul vrea listarea Romgaz şi Hidroelectrica la Bursă în martie 2013

Bucureşti: Guvernul vrea listarea Romgaz şi Hidroelectrica la Bursă în martie 2013

DISTRIBUIȚI

114210 – 26102012 – Autorităţile române îşi reafirmă angajamentul pentru programul economic susţinut de Fondul Monetar Internaţional (FMI), Uniunea Europeană (UE) şi Banca Mondială (BM). “Punerea în aplicare a programului a fost bună în majoritatea domeniilor,

dar agenda reformelor structurale continuă să progreseze lent”, se arată în scrisoarea de intenţie cu FMI, citată de gândul.info. Guvernul arată că s-a angajat la acţiuni suplimentare, inclusive la accelerarea reformelor structurale. “Ne aşteptăm ca în acest an creşterea să rămână modestă, după ce economia s-a contractat în ultimul trimestru al anului 2011 şi primul trimestru al anului 2012. Revenirea rămâne vulnerabilă la dificultăţile de pe pieţele financiare internaţionale”.

Pe de altă parte, performanţa cu privire la ţintele cantitative şi agenda de reforme structurale pentru a cincea revizuire a acordului cu Fondul a fostu una bună. Potrivit documentului, criteriul de performanţă referitor la arierate a fost ratat cu o marjă mică. Toate ţintele indicative, cu excepţia plafonului privind stocul de arierate la nivelul autorităţilor locale, au fost îndeplinite. Acţiuni corective sunt întreprinse pentru a reduce arieratele. “Ne-am îndeplinit toate criteriile structurale de performanţă la data de 30 iunie 2012. Preţurile la energia electrică au crescut cu 5%, a fost lansată o licitaţie pentru furnizarea de software pentru integrarea sistemul de raportare contabilă cu sistemul de plăţi al Trezoreriei, sunt pregătite amendamente la legislaţia din domeniul sănătăţii”, se precizează în scrisoarea de intenţie.

În ceea ce priveşte obiectivele programului macroeconomic, având în vedere performanţele în cadrul programului susţinut de FMI, UE şi Banca Mondială, Guvernul român şi BNR solicită o derogare de la criteriul de performanţă ratat şi finalizarea celei de-a şasea revizuiri. Programul va continua să fie monitorizat prin evaluări trimestriale, acţiuni prealabile, criteriile cantitative de performanţă şi ţintele indicative, precum şi criterii structurale de performanţă. Guvernul propune o modificare a criteriilor cantitative de performanţă din 30 septembrie 2012 şi stabilirea unor astfel de criterii pentru 31 decembrie 2012. “Modificarea constă într-o revizuire în jos pentru a criteriului de performanţă privind activele externe nete, din cauza unor intrări nete de capital reduse”, mai precizează documentul citat.

De asemenea Guvernul solicită ca termenul pentru listarea pe bursă a unor pachete de acţiuni deţinute de stat la Romgaz şi Hidroelectrica să fie amânat de la data de 15 octombrie 2012, pentru data 15 martie 2013. Guvernul dă asigurări că este pregătit să ia măsuri suplimentare necesare pentru a asigura realizarea obiectivele menţionate. Scrisoarea este semnată de ministrul Finanţelor Florin Georgescu şi guvernatorul BNR Mugur Isărescu. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.