Acasă Politic Cluj: Borza cauta 2 miliarde de euro

Cluj: Borza cauta 2 miliarde de euro

DISTRIBUIȚI

113883 – 12102012 –  „Proiectul de realizare a Centralei Hidrocentralei de Acumulare prin Pompaj Tarnita – Lapustesti, judetul Cluj, care presupune o investitie estimata la 2 miliarde de euro,

trebuie sa continue”, considera reprezentantul administratorului judiciar al Hidroelectrica SA, Remus Borza, care participa, vineri, la intalniri succesive cu executivul SH Cluj si cu responsabilii de proiect. “Vom incerca sa identificam sursele si modalitatile de finantare a acestui proiect vital pentru Sistemul Energetic Romanesc in conditiile deschiderii procedurii de insolventa a Hidroelectrica si a diminuarii fondurilor pentru investitii din cauza secetei prelungite”, a adaugat Borza.

CHEAP Tarnita-Lapustesti, cu o putere instalata de 1000 MW, reprezinta cea de-a doua mare investitie aflata in curs de dezvoltare in domeniul energetic romanesc, dupa reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda, iar datorita manevrabilitatii ridicate si a posibilitatii de functionare in regim pompa-turbina asigura: imbunatatirea regimului de functionare al grupurilor din CNE Cernavoda prin transferul de energie electrica de la gol la varf, reglajul frecventa-putere, rezerva tertiara rapida, rezerva de avarie de scurta durata; conditii optime pentru instalarea unei puteri de circa 2000 MW in centrale electrice eoliene; imbunatateste participarea Sistemului Energetic National (SEN) la piata unica de energie electrica, marind gradul de siguranta si posibilitatea exploatarii acestuia in conditii tehnice si economice superioare.

Pe parcursul intalnirilor programate in cadrul vizitei la Sucursala Cluj, reprezentantul administratorului judiciar Euro Insol, directorul general Stefan Gheorghe si directorii principalelor directii ale Hidroelectrica vor analiza aspecte referitoare la legislatia aplicabila, asigurarea terenurilor necesare realizarii investitiei, racordarea la sistemul energetic national sau elemente privind selectia investitorilor, astfel incat sa fie identificate punctele critice care exista in derularea proiectului.

Programul vizitei din perioada 12 – 13 octombrie la Sucursalele Hidroelectrica Cluj si Bihor include, de asemenea, centrala Hidroelectrica de la Rastolita (35 MW putere instalata) care are termen de finalizare 2013 si cele doua amenajari hidroelectrice de la Firiza, cu puteri instalate sub 10 MW, deosebit de importante pentru Hidroelectrica deoarece finalizarea lor, prevazuta pentru 2014, va aduce societatii venituri suplimentare prin schema de sprijin cu 3 certificate verzi pentru fiecare MWh energie regenerabila realizat in capacitati noi de productie.

Barajul lacului de acumulare al CHE Rastolita va fi realizat doar pana la nivelul minim energetic necesar, 10 milioane mc, fata de 40 milioane mc proiectat, in concordanta cu schimbarile impuse de catre administratorul judiciar al Hidroelectrica in politica de investitii a societatii.

Barajul va putea fi extins, pana la volumul maxim de 40 mil mc, daca beneficiarii functiunilor complexe pe care le poate asigura acesta – comunitati si autoritati locale sau nationale – vor participa financiar la realizarea proiectului, care va putea asigura: alimentare cu apa in perioadele secetoase prin asigurarea unui debit min. de 6,6 m3/s in sectiunea Municipiului Tg. Mures; controlul viiturilor prin reducerea debitelor catastrofale in zona cu 30%; protectia mediului prin dilutia apelor raului Mures la nivelul normelor de protectie sanitara ca urmare a majorarii debitului min. la 6,6 m3/s in sectiunea Tg. Mures. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.