Acasă Politic Luxemburg: Rovana Plumb a soliciat ca surplusul de AAU-uri să fie reportat

Luxemburg: Rovana Plumb a soliciat ca surplusul de AAU-uri să fie reportat

DISTRIBUIȚI

114230 – 26102012 – Ministrul Mediului şi Pădurilor, Rovana Plumb a paricipat la Consiliul de Mediu al Uniunii Europene, la Luxemburg, eveniment care reuneşte minişrii mediului din staele membre.

Principalele subiece abordae în cadrul reuniunii desfăşurae joi au fos: propunerea de Regulamen al Parlamenului European şi al Consiliului privind reciclarea navelor, adoparea concluziilor Consiliului privind Rio +20 – Reuniunea la nivel înal a COMUDD din 2012 şi acţiunile ulerioare aceseia (Rio, Brazilia) şi pregairea COP 18 la Convenţia cadru a Organizaţiei Naţiunilor Unie asupra schimbărilor climaice şi a celei de-a 8-a sesiuni a reuniunii Părţilor la Proocolul de la Kyoo (Doha, Qaar).

Minisrul Rovana Plumb a inerveni la subiecul referior la propunerea de Regulamen al Parlamenului European şi al Consiliului privind reciclarea navelor, precizând că România ese în favoarea implemenării câ mai rapide a Convenţiei de la Hong Kong şi implici a adopării Regulamenului privind reciclarea navelor. “Sunem conşienţi de problemele de mediu cauzae de insalaţiile de reciclare penru nave, în anumie ţări erţe, care uilizează meode inadecvae. Ese imporan însă ca măsurile pe care le adopăm să nu conducă la creşerea riscului de schimbare a pavilioanelor saelor membre”, a afirma minisrul Mediului şi Pădurilor.

În cadrul dezbaerilor penru adoparea concluziilor Consiliului privind Rio +20, şeful delegaţiei române, minisrul Rovana Plumb a sublinia că revizuirea Sraegiei Uniunii Europene privind Dezvolarea Durabilă ese una dinre modaliăţile concree de acţiune ale Uniunii prin prisma punerii în pracică la nivel european a angajamenelor asumae la Rio, alăuri de Sraegia UE 2020. “Aceasă revizuire rebuie să se realizeze câ mai repede posibil şi va rebui să fie urmaă *de revizuirea sraegiilor naţionale de dezvolare durabilă a saelor membre. Pe ermen mediu şi lung, operaţionalizarea uuror acţiunilor concree prevăzue în acese sraegii la nivelul UE şi naţionale va reprezena cheia penru aingerea obiecivelor de dezvolare durabilă”,a complea minisrul Rovana Plumb.

Cel mai sensibil subiec pe agenda Consiliului a fos negocierea Concluziilor penru sabilirea mandaului UE penru conferinţa de la Doha. exul obţinu dupa îndelungae dezbaeri, menţine pe masa negocierilor posibiliaea reporării surplusului de Uniăţi ale Caniăţii Aribuie (AAU)*, după prima perioadă de angajamen a Proocolului de la Kyoo (2008 – 2012). Minisrul Mediului şi Pădurilor a inerveni, precizând că “rebuie să se includă o soluţie rezonabilă şi raţională cu privire la gesionarea AAU-rilor. Rezerva naţională a României de uniăţi ale caniăţii aribuie, dar şi reducerea subsanţială a emisiilor de gaze cu efec de seră înţara noasră sun rezulaul unei dificile ranziţii, cu dureroase efece pe plan economic şi social”.

Uniăţile Caniăţii Aribuie (AAU – Assigned Amoun Unis) desemnează caniaea de emisii de gaze cu efec de seră – exprimaă în one de CO2 echivalen (1 AAU = 1 CO2e) – pe care un Sa Pare la Proocolul de la Kyoo o poae emie în prima perioadă de angajamen (2008-2012) sub aces proocol. Penru Saele Părţi ale căror reduceri de emisii au fos mai ambiţioase decâ cele asumae penru perioada 2008 – 2012 şi care asfel n-au uiliza oaă caniaea de AAU care le-a fos aribuiă, prevederile curene ale Proocolului de la Kyoo prevăd posibiliaea reporării surplusului de AAU rămas, respeciv a folosirii acesui surplus în a doua perioadă de angajamen sub Proocol (pos-2012). Amendarea acesor prevederi va fi unul din subiecele imporane şi sensibile la Conferinţa de la Doha. – www.prompmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.