Acasă Politic SUA: “Catastrofa de proportii aproape biblice” in urma uraganului Sandy

SUA: “Catastrofa de proportii aproape biblice” in urma uraganului Sandy

DISTRIBUIȚI

114315 – 31102012 – 50 de persoane au murit în SUA în urma dezastrului provocat de uraganul Sandy. Opt milioane de oameni sunt şi acum în beznă în 15 state americane, potrivit Antena 3. Barack Obama a decretat stare de catastrofă majoră în New York şi New Jersey, cele mai afectate zone.

Traficul terestru şi aerian au fost paralizate, iar peste 15 mii de zboruri internaţionale au fost anulate din cauza uraganului. Pentru prima oară în ultimele patru decenii, statul New York a anulat parada de Halloween.

Locuitorii New York-ului au aşteptat, marţi seara, ca primarul Michael Bloomberg să le dea veşti bune despre restabilirea curentului electric şi a transportului în comun, însă nu le-au primit. Metroul, şcolile şi parcurile publice rămân închise miercuri. Doar autobuzele au început să circule parţial marţi seara şi cu siguranţă nu vor putea face faţă numărului de navetişti care vor dori să ajungă la serviciu în Manhattan, miercuri dimineaţa. Pentru moment nu se ştie când va putea fi repus în funcţiune metroul, atât timp cât există încă tuneluri şi staţii sub apă.

„Este o catastrofă de proporţii aproape biblice”, a declarat dr. Michael Horodniceanu, directorul diviziei de Construcţii şi Investiţii a Companiei de Metrou MTA. Deocamdată nici măcar nu au putut fi evaluate toate distrugerile cauzate de apa care a inundat liniile de metrou, repunerea în funcţiune ar putea dura zile, sau chiar săptămâni. Tunelul Battery City care scurtează distanţa între Manhattan şi Brooklyn pentru traficul rutier a fost inundat şi este plin ochi de apă. Şi linia de cale ferată care face legătura cu New Jersey – PATH, a fost scoasă din uz pentru o perioadă nedeterminată.

Curentul electric, căldura şi apa caldă nu au fost restabilite decât parţial în zonele afectate, la sud de Times Square şi se estimează că nu vor putea fi repuse în funcţiune în totalitate nici miercuri. Inclusiv clădirea Consulatului României la New York, situată pe Strada 38 nu avea curent marţi.

Deşi vântul şi ploaia au încetat, marţi seara existau încă intersecţii nesemnalizate cu trafic intens. Sute de maşini au fost inundate luni noaptea, în zonele joase din Brooklyn şi Manhattan, apa scoţându-le din funcţiune. De asemenea, există încă subsoluri inundate şi pericol de electrocutare în clădiri din Manhattan.

Imagini cu distrugerile cauzate de uraganul Sandy continuă să fie difuzate la posturile de televiziune, dar preocuparea pentru revenirea la normal devine predominantă. Inclusiv campania electorală urmează să revină în actualitate, o dată cu vizita pe care preşedintele Barack Obama o va face în New Jersey, miercuri, pentru a evalua teritoriile afectate de uragan alături de guvernatorul Chris Christie.

La New York, Obama a fost refuzat politicos: „Ne-am bucura de prezenţa sa, dar avem multe lucruri de făcut aici. Nu că aş dori să se interpreteze că-l resping”, a spus primarul Michael Bloomberg. „I-am recomandat să meargă în New Jersey, care reprezintă simbolic naţiunea afectată de uragan”.

În privinţa pagubelor suferite de infrastructura oraşului, nu există încă o estimare, dar nici o poliţă de asigurare care să poate fi accesată sau o companie de asigurări care să plătească. „Oraşul se asigură singur”, a spus Bloomberg, ceea ce înseamnă că toate costurile cu reparaţiile vor fi suportate de administraţia locală şi plătite din buget şi de către locuitori.

Tunelele subterane ale metroului din New York au fost inundate încă de ieri-dimineaţă. În plus, traficul în New York a fost paralizat atât la suprafaţă, din cauza copacilor căzuţi, cât şi pe cale aeriană. Peste 15 mii de zboruri internaţionale au fost anulate în ultimele 24 de ore. 

Uraganul Sandy a provocat şi căderi impresionante de zăpadă. În unele regiuni din statul Ohio, stratul de zăpadă măsoară peste un metru. – www.promptmedia.ro

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.