Acasă Politic Vaslui: Directorul executiv al APM Vaslui, arestat preventiv

Vaslui: Directorul executiv al APM Vaslui, arestat preventiv

DISTRIBUIȚI

113895 – 12102012 – Directorul executiv al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Vaslui, Remus Mitrea, a fost retinut de DNA Iaşi pentru luare de mită, spălare de bani, dare de mită, abuz în serviciu

contra intereselor persoanelor si încălcarea legislatiei electorale.

Potrivit procurorilor, în perioada 2011 – septembrie 2012, Mitrea, abuzând de funcția public, a pretins de la reprezentanţii mai multor societăţi comerciale sumele totale de 1.380.772 lei şi 115.000 euro, pentru ca, în schimb, să îşi îndeplinească atribuţiile de serviciu şi să emită în favoarea acestor firme diverse documente de reglementare şi autorizare necesare pentru desfăşurarea în mod legal a activităţii acestor firme în domenii precum dezvoltarea parcurilor eoliene sau construcţii. In unele dintre cazuri, inculpatul a exercitat acte de constrângere asupra reprezentanţilor unor societăţi comerciale, în vederea remiterii sumelor de bani.

Din sumele pretinse, Mitrea primit sumele totale de 1.497.532,23 lei şi 12.000 euro atât în mod direct, în numerar, cât şi, în majoritatea situaţiilor, disimulate sub forma preţului unor contracte încheiate, la solicitarea inculpatului, între firmele beneficiare ale avizelor de mediu şi unele societăţi comerciale controlate de inculpat (era unicul factor de decizie cu privire la activitate şi patrimoniu). Într-o altă situaţie, inculpatul a solicitat subcontractarea unor lucrări de construcţii, finanţate din fonduri comunitare, lucrări pe care firma controlată de inculpat le-a realizat doar parţial.

Pentru că unul dintre subordonaţii săi îşi îndeplinea corect atribuţiile de serviciu şi impunea emiterea autorizaţiilor de mediu cu respectarea prevederilor legale, în perioada decembrie 2011 – februarie 2012, Mitrea a emis mai multe decizii, cu consecinţa sancţionării disciplinare şi încetarea raporturilor de serviciu pentru funcţionarul respectiv, deşi nu avea competenţa legală de a emite aceste decizii, urmărind astfel să-şi poată derula activitatea potrivit propriilor interese.

Independent de activitatea sa în calitate de director al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Vaslui, în cursul lunii iunie 2012, pe fondul desfăşurării alegerilor locale într-o comună din judeţul Vaslui, Mitrea a remis unui număr de 11 persoane diverse sume de bani pentru ca acestea să se deplaseze din mai multe judeţe ale ţării şi să voteze, în comuna respectivă, o rudă de-a sa în funcţia de primar al comunei şi alte persoane indicate de inculpat în funcţiile de consilieri şi preşedinte al consiliului judeţean.

De asemenea, în cursul lunii aprilie 2012, în contextul în care una dintre firmele sale exploata material lemnos pe raza unui ocol silvic din cadrul Direcţiei Silvice Bacău, inculpatul a dat, cu titlu de mită, unei persoane din cadrul respectivului ocol silvic, diverse cantităţi de băuturi alcoolice, precum şi un împrumut bănesc, pentru ca firma sa să fie favorizată din punct de vedere financiar şi pentru ca inculpatul să beneficieze de informaţii preferenţiale în legătură cu activitatea ocolului silvic respectiv.

Procurorii l-au reținut în cursul zilei de ieri, iar astăzi judecătorii au decis arestarea directorului. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.