Acasă Politic Bruxelles: Comisia Europeana suplimenteaza spectrul de frecvente pentru tehnologiile 4G

Bruxelles: Comisia Europeana suplimenteaza spectrul de frecvente pentru tehnologiile 4G

DISTRIBUIȚI

114438 – 06112012 – Comisia Europeană a hotărât să adauge încă 120 MHz la portofoliul de spectru de frecvenţe radio pentru tehnologiile 4G, precum LTE (Long Term Evolution), pe lângă banda de 2 GHz. În prezent, această bandă este folosită numai pentru comunicaţiile wireless UMTS (Universal Mobile Telecommunications System), cunoscute sub numele de reţele 3G. Decizia obligă statele membre să deschidă spectrul corespunzător până la 30 iunie 2014 cel mai târziu şi stabileşte condiţii tehnice armonizate care permit coexistenţa diferitelor tehnologii. Astfel, UE va beneficia de acum înainte de un spectru de frecvenţe pentru servicii wireless de bandă largă de mare viteză de două ori mai mare decât cel din Statele Unite, şi anume de aproximativ 1000 MHz.

Ca urmare a deciziei Comisiei, operatorii de telefonie mobilă vor avea mai multe posibilităţi de a investi în îmbunătăţirea reţelelor mobile, ceea ce va fi benefic pentru întreaga economie, iar consumatorii vor beneficia, în timp, de transferuri de date mai rapide şi de mai multe servicii în bandă largă. Un acces mai larg la spectrul de frecvenţe pentru tehnologii 4G va avea o contribuţie substanţială la îndeplinirea obiectivului în materie de bandă largă prevăzut de Agenda digitală, şi anume acoperirea universală de bandă largă la cel puţin 30 Mb/s la nivelul UE până în 2020.

Neelie Kroes, vicepreşedinte al Comisiei Europene,  a declarat: „Acest spectru suplimentar pentru 4G în Europa înseamnă că putem răspunde mai bine cererii tot mai mari şi mai variate de servicii wireless în bandă largă. Doresc să văd că statele membre acţionează rapid în vederea schimbării licenţelor existente. Avem cu toţii de câştigat dacă dispunem de conexiuni wireless mai rapide în Europa.”

Prin această decizie se pune în aplicare liberalizarea armonizată a benzii de 2 GHz (1920-1980 MHz pereche cu 2110-2170 MHz) în toate statele membre, evitându-se fragmentarea pieţei interne în viitor, când va fi utilizată această bandă de frecvenţă.

Flexibilizarea utilizării benzilor de spectru prin eliminarea restricţiilor tehnologice oferă un mod rentabil de dezvoltare a infrastructurii wireless avansate ca răspuns la cererea de pe piaţă.

Spectrul de frecvenţe radio este o resursă extrem de valoroasă, dar care devine din ce în ce mai limitată. Importanţa socio-economică a acesteia creşte semnificativ pe măsură ce serviciile wireless precum accesul la servicii în bandă largă sau „internetul obiectelor” se generalizează în toate domeniile. Surse din domeniu estimează că traficul mondial de date în reţelele mobile va creşte cu 26 % pe an până în 2015. Până atunci, vor putea fi conectate la internet peste 7 miliarde de telefoane, tablete şi alte dispozitive mobile.

Explozia traficului de date wireless, în contextul unui spectru insuficient, impune adoptarea unei abordări inteligente în ceea ce priveşte gestionarea spectrului. Aceasta trebuie să includă o mai bună utilizare a benzilor de spectru care sunt deja utilizate, de exemplu prin eliminarea restricţiilor tehnologice şi prin utilizarea în comun a spectrului.

Banda terestră pereche de 2 GHz (1920-1980 MHz pereche cu 2110-2170 MHz) a fost utilizată în mod tradiţional de reţelele UMTS (reţelele 3G) ca urmare a aşa-numitei decizii UMTS adoptată în 1999, care a lansat introducerea coordonată şi treptată a UMTS în întreaga UE până la 1 ianuarie 2002.

În vederea punerii în aplicare a programului pentru politica în domeniul spectrului de frecvenţe radio, în special pentru îndeplinirea obiectivului de cel puţin 1200 MHz pentru serviciile wireless în bandă largă, realizarea inventarului spectrului precum şi utilizarea în comun şi flexibilă a acestuia reprezintă priorităţi ale reformei UE privind spectrul, care vizează stimularea inovaţiei, a utilizării eficiente şi a investiţiilor.

Prin urmare, decizia Comisiei prevede utilizarea flexibilă a benzii de 1920-1980 MHz şi a celei de 2110-2170 MHz pentru serviciile de comunicaţii electronice din UE pe baza tehnologiilor wireless avansate, precum LTE şi alte tehnologii de vârf. Evoluţiile din domeniu arată că aceste tehnologii sunt din ce în ce mai în măsură să asigure viteze de 30 Mbps pentru un număr mare de utilizatori în acelaşi timp, oferind astfel consumatorilor acces la servicii în bandă largă de mare viteză la preţuri competitive.

D         e asemenea, Comisia are în vedere o măsură de follow-up vizând spectrul terestru nepereche de 2 GHz (1900-1920 MHz şi 2010-2025 MHz), care, în prezent, este alocat utilizării de către reţelele UMTS, dar rămâne neutilizat în UE. O astfel de iniţiativă va viza asigurarea utilizării eficiente a benzilor nepereche, fapt deosebit de avantajos din punct de vedere economic, social şi din punctul de vedere al mediului, prin analizarea aplicaţiilor alternative la serviciile mobile terestre în bandă largă şi având în vedere drepturile de utilizare existente. În această privinţă, Comisia a emis deja un mandat pentru CEPT (Conferinţa Europeană a Administraţiilor de Poştă şi Telecomunicaţii) pentru a studia aplicaţii adecvate şi pentru a elabora condiţiile tehnice şi mecanismele de partajare. – www.promptmedia.ro

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.