Acasă Politic Bruxelles: Negocierile din Consiliul European se indreapta spre esec

Bruxelles: Negocierile din Consiliul European se indreapta spre esec

DISTRIBUIȚI

114870 – 23112012 – Vineri e a doua zi de negocieri in Consiliul European pentru bugetul UE in perioada 2014 – 2020. Joi noaptea, presedintele Consiliului, Herman Van Rompuy, a facut o noua propunere de buget,

care mentine scaderea de aproximativ 75 miliarde euro fata de propunerea Comisiei Europene.

A doua propunere de buget a lui Van Rompuy mentioneaza eligibilitatea TVA si cofinantare de 85% pentru fondurile de Coeziune.

Articolul 93 al ultimei propuneri de buget formulate de Herman Van Rompuy prevede eligibilitatea TVA acolo unde acesta nu este eligibil potrivit legislatiei nationale, rezolvand practic una dintre doleantele majore ale Romaniei. De asemenea, la articolul 57, se rezolva o cerinta a Romaniei: rata de cofinantare de 85% pentru fondurile de Coeziune.

AFP noteaza ca liderii statelor UE se indreapta spre un esec al negocierilor, in conditiile in care pozitiile lor sunt inca mult prea indepartate pentru a ajunge la un acord. Principalul obstacol pare a fi premierul britanic David Cameron.

Sunt in negociere rata de cofinantare, eligibilitatea TVA si gradul de prefinantare, au precizat surse europene apropiate negocierilor. In aceste domenii, Romania are ca obiective eligilibilitatea TVA, 85% cofinantare europeana pe coeziune si un grad de prefinantare spre 7%. (TVA-ul eligibil din fonduri europene este cel nedeductibil potrivit legislatiei nationale).

De asemenea, este luat in considerare mecanismul de top up, respectiv cresterea ratei de cofinatarii europeana cu 10 puncte procentuale, pana la 95% pentru tarile aflate in programele de asistenta. Asta a fost propunerea Romaniei in contextul crizei.

In plus, pe propunerea inaintata joi seara de Van Rompuy plafonarea pe marile ferme este lasata la latitudinea statelor membre.

Aceste cifre se afla pe agenda Consiliului si, intr-o formula care sa respecte compromisul, s-ar putea regasi in formula finala. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.