Acasă Politic Bruxelles: O noua procedura de infrigement impotriva Romaniei

Bruxelles: O noua procedura de infrigement impotriva Romaniei

DISTRIBUIȚI

114881 – 25112012 – Comisia Europeană a demarat o nouă procedură de infringement împotriva României din cauza interdicţiilor impuse de autorităţile statului asupra exporturilor de gaze,

au declarat surse guvernamentale şi de surse din piaţă.

Zilele acestea, cel mai probabil luni, Comisia Europeană va face o informare legată de noua procedură de infringement, potrivit România Liberă.

Legislaţia europeană obligă statele membre să asigure transportul de gaze prin conductele de interconectare în ambele direcţii, şi în sensul de import, dar şi de export, motivul fiind sporirea securităţii aprovizionării. Potrivit Regulamentului european din 2013, toate conductele de interconectare din România vor trebui să asigure şi „fluxul invers”, ceea ce înseamnă permiterea exporturilor de gaze.

Chiar dacă din punct de vedere tehnic vor putea fi realizate exporturi, producătorii de gaze posibil interesaţi să vândă pe pieţele externe se vor confrunta cu anumite restricţii impuse prin noua lege a energiei electrice şi gazelor naturale.

O prevedere din noua lege arată că producătorii de gaze vor fi obligaţi să asigure, cu prioritate, consumul de pe piaţa reglementată. Practic, producătorii de gaze sunt obligaţi să pună cu prioritate la dispoziţia furnizorilor cantităţile de gaze necesare acoperirii consumului pe piaţa reglementată, în conformitate cu reglementările ANRE privind graficul de liberalizare a preţurilor. Restul producţiei proprii, mai puţin cantitatea de gaze naturale aferentă consumului tehnologic, va fi pusă la dispoziţia pieţei concurenţiale. Însă, după livrarea pe piaţa reglementată nu vor mai rămâne cantităţi disponibile pentru export.

Pe de altă parte, cei doi mari producători de gaze, Romgaz si OMV Petrom, şi-au dat acordul de principiu, faţă de autorităţile statului, ca pe perioada liberalizării preţurilor, cel puţin până în 2015, să nu exporte gaze.

Nu este prima procedură de infringement în cazul României din cauza nerespectării legislaţiei europene din domeniul energetic. România a avut mai multe dosare de infringement pentru neaplicarea directivelor europene referitoare la liberalizarea pieţei energiei electrice şi a gazelor naturale.

De asemenea, a ajuns si in faţa Curţii Europene de Justiţie din cauza încălcării unui regulament privind condiţiile de acces la reţelele pentru transportul gazelor naturale. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.