Acasă Politic Bucuresti: 20 de persoane aduse la audieri pentru fraude informatice

Bucuresti: 20 de persoane aduse la audieri pentru fraude informatice

DISTRIBUIȚI

114926 – 27112012 – Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul D.C.C.O. – S.C.C.I.,

au destructurat un grup infracţional organizat, constituit din 16 persoane, specializat în săvârşirea de infracţiuni informatice.

În acest sens, marţi dimineaţa sunt efectuate 36 de percheziţii domiciliare în municipiile Bucureşti, Braşov, Galaţi, Timişoara şi în judeţele Vâlcea şi Ilfov.

Potrivit procurorilor, membrii grupării au obţinut beneficii financiare substanţiale din desfăşurarea unei vaste activităţi infracţionale de criminalitate informatică, care a constat în accesarea ilegală a mai multor sisteme informatice, sustragerea de date confidenţiale sau nedestinate publicităţii, precum şi efectuarea de operaţiuni frauduloase cu instrumente de plată electronică.

Invinuitii au utilizat mai multe societăţi comerciale, având ca obiect de activitate furnizarea unor servicii IT, pentru crearea şi întreţinerea unei infrastructuri informatice care să permită accesul fără drept, cu încălcarea măsurilor de securitate şi cu scopul obţinerii de date informatice, în sistemele informatice aparţinând unor companii străine cunoscute, de tip benzinării sau magazine alimentare.

Membrii grupării acţionau în vederea interceptării fără drept a transmisiilor de date informatice nepublice între sistemele implicate în realizarea/autentificarea plăţilor cu cărţi de credit, cu ajutorul unor aplicaţii special concepute în acest sens, instalate fără drept pe sistemele informatice vizate.

Conform instrucţiunilor aplicaţiei de interceptare, datele de identificare ale instrumentelor de plată electronice (cărţi de credit) capturate fie se salvau local şi ulterior erau transferate, fie se retransmiteau automat pe servere dedicate sau în conturi de email, de unde erau ulterior descărcate în scopul transmiterii/vânzării către alte persoane ori în vederea contrafacerii şi utilizării frauduloase a acestora.

Ca exemplu, în perioada decembrie 2011 – octombrie 2012 prin intermediul unui ”magazin” virtual specializat s-au vândut un număr de 68.000 carduri pentru preţul de 4 dolari/card, învinuiţii obţinând un profit de 270.000 dolari.

Ca urmare a activităţii infracţionale desfăşurate de către învinuiţi au fost efectuate operaţiuni frauduloase cu un număr de 500.000 de instrumente de plată electronică, totalizând o valoare de peste 25 milioane dolari.

La sediul D.I.I.C.O.T. vor fi aduse în vederea audierii 20 de persoane. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.