Acasă Politic Bucuresti: 86.000 de case aşteaptă şi acum marea electrificare

Bucuresti: 86.000 de case aşteaptă şi acum marea electrificare

DISTRIBUIȚI

114363 – 02112012 – Bistriţa Năsăud, Cluj, Harghita şi Hunedoara se află printre judeţele cu cele mai multe locuinţe neelectrificate. Cu aproape un miliard de lei, oficialii spun că pot aduce lumină în aceste zone.

Discuţii, planuri, calcule şi reveniri iar şi iar, de ani de zile. Şi nu se poate spune acum, în mod cert, că programul de electrificare a ţării a fost trasat şi că, într-o perioadă clar definită, cele aproape 86.000 de gospodării neelectrificate, amplasate în diverse zone din ţară, cele mai multe în zone de munte, vor face astfel un pas pe scara evoluţiei. Sumele despre care vorbesc reprezentanţii Electrica sunt fabuloase: 915 milioane de lei pentru acest program.

„Din lipsa unui cadru legislativ adecvat şi a fondurilor necesare, în ultimii ani,  nu a mai fost posibilă realizarea unor asemenea investiţii de către Electrica. Operatorii de distribuţie cu capital majoritar privat îşi stabilesc planurile de extinderi de reţele pe criteriul rentabilităţii, iar eventualii beneficiari ai electrificărilor sunt, de obicei, oameni fără posibilităţi materiale şi oameni în vârstă, care nu pot susţine nici măcar costul branşamentului“, dau aceştia un răspuns oficial, potrivit Capital.ro.

Ca o paranteză, cadrul legislativ pentru realizarea electrificărilor îl reprezintă noua Lege a energiei şi gazelor naturale şi HG nr. 90 din 2008 – Reguli pentru racordarea utilizatorilor la reţelele electrice de interes.

Două treimi din totalul gospodăriilor neelectrificate aparţin de compania de stat Electrica, iar restul se regăseşte în aria operatorilor de distribuţie privaţi, adică a companiilor deţinute de marile grupuri europene de utilităţi Enel (Italia), E.ON (Germania) şi CEZ (Cehia). Potrivit datelor Electrica, trebuie facută o distincţie clară între gospodăriile aflate în zone izolate, complet neelectrificate şi cele din zonele parţial electrificate, care necesită extinderi de reţea. „Fiecare caz trebuie judecat în mod particular. Ar fi amoral să racordăm la reţea, din fonduri publice, case de vacanţă, spre exemplu“, spunea Ioan Roşca, director general al Electrica. Potrivit unui proiect lansat de Ministerul Economiei, costul unitar necesar pentru racordarea la reţeaua de distribuţie a unei locuinţe izolate este de circa 11.000 lei. În prezent, cele mai multe locuinţe din zone total neelectrificate se află în judeţele Bistriţa Năsăud, Cluj, Harghita, Hunedoara, Alba, Caraş Severin.

Aşa că programul de electrificare a României pentru perioada 2007-2009, anunţat „pompos“ în 2006, s-a dovedit a fi un eşec în anii care au urmat. Potrivit analiştilor din piaţă, reţelele electrice de distribuţie au nevoie de investiţii masive, de sute de milioane de euro, în contextul în care 65% se caracterizează printr-un grad de uzură fizică a liniilor electrice, a staţiilor de transformare şi a posturilor de transformare, se menţionează în ultimul draft al strategiei energetice naţionale.

Mai mult, „30% din instalaţii sunt echipate cu aparataj produs în anii ’60“, susţin ei, aceasta fiind şi una dintre principalele cauze ale întreruperilor în alimentarea cu energie electrică a consumatorilor.

Cu menţiunea că durata medie pe ţară în ceea ce priveşte întreruperile în reţea pentru un consumator a fost de 639 de minute pe an, conform ultimului raport realizat de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) pentru anul 2010. Spre comparaţie, în ţările avansate această valoare este cuprinsă între 100 şi 300 de minute/an.

Potrivit oficialilor ANRE, investiţiile pe care le fac distribuitorii, precum şi monitorizarea continuităţii în alimentare şi a calităţii energiei electrice vor avea ca efect direct creşterea calităţii serviciului de distribuţie a energiei electrice. Lucru care se observă deja şi din datele Enel Distribuţie Muntenia: durata medie a întreruperilor neplanificate s-a redus de la 569 de minute, în 2010, la 439 de minute/an în 2011, adică o reducere de peste două ore. Rămâne de văzut ce va urma. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.