Acasă Politic Bucuresti: Administrarea proceselor electorale, intre realitate si bune practici

Bucuresti: Administrarea proceselor electorale, intre realitate si bune practici

DISTRIBUIȚI

114548 – 09112012 – Asociatia Pro Democratia  (APD) va organiza luni, 12 noiembrie 2012, intre orele 9.30 si 12.00, la Palatul Parlamentului, dezbaterea “Administrarea proceselor electorale: realitate si bune practici”.

In timpul dezbaterii, vor fi prezentate organismelor de management electoral o serie de propuneri care au scopul de a corecta lipsuri legate de prevederi legislative neclare sau neunitare si de a asigura in mod practic eficienta maxima in organizarea alegerilor, transparenta, acces egal si informat al votantilor la procesul electoral, fara modificarea legilor in vigoare in aceasta perioada.

Recomandarile se refera la consolidarea capacitatii birourilor electorale de a gestiona procesul electoral in mod eficient, cresterea accesului la vot pentru grupurile defavorizate sau persoanele cu dizabilitati, prin asigurarea infrastructurii necesare, dar si a utilizarii unor instrumente precum urna mobila in interesul cetatenilor. APD mai vizeaza clarificarea unor aspecte tehnice, precum aplicarea sigiliilor si a stampilei de control, anularea buletinelor de vot neutilizate, continuarea campaniei electorale in sectiile de votare prin mijloace video sau audio, precum si procedurile de acreditare a observatorilor interni sau implicarea directa a acestora in procesul electoral. Lista completa de propuneri poate fi consultata pe pagina web a organizatiei.

In perspectiva, Asociatia reia in dezbatere publica reglementarile si mecanismele prin care sunt administrate procesele electorale in Romania si necesitatea consolidarii si unificarii legislatiei in  domeniul electoral, prin intrarea in vigoare a unui Cod Electoral. Acesta din urma a fost promovat de catre Asociatia Pro Democratia inca de la începutul anilor 2000, iar aprobarea sa pare din ce in ce mai stringenta, luand in calcul cele mai recente experiente electorale.

La eveniment vor participa reprezentanti ai Biroului Electoral Central (BEC),  ai  Autoritatii Electorale Permanente (AEP) si ai organizatiilor neguvernamentale relevante pentru subiect, dar si membri ai Parlamentului Romaniei. Dezbaterea  va  fi  moderata  de  Cristian Pirvulescu, presedinte Asociatia Pro Democratia. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.