Acasă Politic Bucuresti: Basescu: “Am potential de negociere mai mare decat Ponta”

Bucuresti: Basescu: “Am potential de negociere mai mare decat Ponta”

DISTRIBUIȚI

114763 – 20112012 – Presedintele Traian Basescu a sustinutmarti o declaratie de presa, la Palatul Cotroceni, cu 30 de minute inainte de interventia premierului Victor Ponta in Parlamentul Romaniei, unde se va discuta despre pozitia pe care Romania ar trebui sa o adopte la Consiliul European.

”Pe fondul dezbaterii publice legate de bugetul Uniunii Europene, imi revine sa fac cateva declaratii. Discutam despre o situatie de negociere extrem de complexa. In momentul de fata eu ma aflu intr-un proces de corelare cu alte state astfel incat sa imi sustin punctul de vedere. In dezbaterea publica se discuta despre cifre.Pentru a beneficia de toate drepturile trebuie sa respectam Tratatul de Aderare. Nu exista inca documente executive care sa gestioneze accelerarea procesului de convergenta. In ceea ce priveste coeziunea, s-au facut niste propuneri legate de penalizarea Romaniei. Propunerile nu sunt in regulamente. Cofinantarea, care acum este 85%, eu am reusit sa obtin si o plata ajungandu-se pana la 95%. Prefinantarile se presupune sa fie 2% din contract. Sunt multe de negociat. Problema TVA – eligibil sau nu. Nu se cunoaste, dar tot o initiativa a mea a fost ca TVA sa fie eligibil macar pe anumite proiecte. Sunt foarte multe lucruri care trebuie discutate si negociate in acest summit, iar el trebuie bine pregatit inainte de inceperea lui. Mecanismul de formare a bugetului Uniunii este destul de complicat. Bugetul lansat de presedintele Uniunii nu mai este in discutie. Interesul Romaniei este sa negocieze bugetul 2014-2020. Daca plecam de la ideea de veto, suntem in afara negocierilor, nu ne mai cauta nimeni. Nu doar celelalte tari au nevoie de aliati, ci si noi avem nevoie de aliati. Romania, ca a saptea tara ca marime din UE, are capacitate de negociere. Personal, sustin ca interesul Romaniei e sa negocieze, nu sa plece de la Bucuresti cu ideea unui veto.Fortarea pe ideea unui veto daca nu-i ca noi arata si incapacitatea de a-ti forma aliante in Consiliu. Romania nu a fost niciodata in aceasta situatie pana acum, si sper nici sa nu fie in incapacitate de a-si sustine prin negocieri punctele de vedere si sa obtina macar un compromis.Riscul sa fim dezbinati este major daca nu plecam pe ideea ca noi toti acolo trebuie sa gasim un compromis. As mai face o observatie. Toata UE este in recesiune. Singularizarea este marea eroare pe care o poate face un stat beneficiar. Sunt state donatoare care ar fi fericite sa vada un veto de la o tara beneficiara.

Vreau sa lamuresc si de ce merge Basescu si nu merge Ponta la Consiliul European. Este un moment dificil, pentru ca nimeni nu e multumit acum de cum arata propunerea de buget a lui Van Rompuy.. Stiu ce pot sa fac si stiu ca am un potential mult mai mare de negociere a bugetului decat Victor Ponta. Niciodata nu am sa fug de atributii, pentru a-mi salva pielea. Deci din motive pe care nu insist sa le enunt pot avea performante mult mai bune decat Ponta. Stiu responsabilitatea uriasa pe care o am, si nu fug de ele.Era obligatia mea de sef al statului sa-mi asum politic ce trebuia anuntat pentru ca romanii sa nu ajunga ca alte state din UE sa astepte bani din imprumuturi pentru pensii si salarii. Am acelasi sentiment si acum. Am raspunderea constitutionala sa gasesc un compromis care sa satisfaca interesele Romaniei si sa previna situatia de veto. Nu se poate merge pe aceasta idee daca esti responsabil mai ales din postura de stat beneficiar.

Inteleg ca astazi se reuneste Parlamentul. As face public o rugaminte: sa aiba in atentie faptul ca sunt in plin proces de negociere premergator sosirii la Bruxelles si semalele divergente dintrepremier si presedinte pot crea confuzie care va fi in defavoarea noastra. Atunci cand se constata semnale divergente intre premier si presedinte, membrii Consiliului vor avea dubii – care va fi reactia Romaniei dupa terminarea Consiliului. Si daca tot se intruneste Parlamentul azi, mi-ar fi de ajutor din punct de vedere politic daca ar rezolva urmatoarele probleme de credibilitate: problema Trasculesacu, problema Mircea Diaconu, problema de la Camera Deputatilor cu cei doi ministry care au dosare penale. Ar fi extrem de productiv daca n-am mai auzi declaratii precum „Se reia finantarea”. Abia ieri a venit auditul Comisiei pe POSDRU. Ar mai fi foarte util daca Guvernul ar trimite raspunsurile la cererile Comisiei privind programele europene cu probleme: competitivitate, dezvoltare regionala, transporturi, pentru ca nici acum nu s-a primit un raspuns al Guvernului cu privire la cele reclamate.

Mai vreau sa fac o mentiune. S-a vehiculat ca Traian Basescu are datorii la cei care l-au sustinut in vara. Este o dezinformare ticaloasa. Nu am nicio datorie fata de nimeni. Pentru ca nimeni nu l-a sustinut pe Traian Basescu. A fost sustinut statul de drept, nu Traian Basescu, iar atacurile care au fost: blocarea CCR, suspendarea fara respectarea unor norme elementare, incercarile de modificare a Legii referendumului, au dat semnalele puternice ca Guvernul nu ar fi pregatit sa respecte statul de drept si Constitutia. Aceasta este explicatia pentru care lideri europeni au reactionat, nu pentru Traian Basescu. La suspendarea din 2007 nu a fost nicio reactie, pentru ca s-au respectat procedurile si legile. Deci nu este adevarat ca Traian Basescu a fost aparat si are plati de facut. Si chiar daca as fi fost aparat tot nu as fi considerat ca am datorii. Singura mea obligatie e sa apar interesele Romaniei. Pentru premierul Ponta problema acestui Consiliu a parut extrem de importanta”, a declarat presedintele Basescu. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.