Acasă Politic Bucuresti: Ministrul Apararii vrea modificarea legii de functionare a CSAT

Bucuresti: Ministrul Apararii vrea modificarea legii de functionare a CSAT

DISTRIBUIȚI

114916 – 26112012 – Odată cu modificarea Constituţiei ar trebui să se propună şi modificarea legii de funcţionare a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) şi chiar denumirea acestei structuri, susţine ministrul Apărării, Corneliu Dobriţoiu.

„Poate ne gândim să-i schimbăm şi denumirea, că nu doare”, a spus ministrul, luni, după ce a părăsit conferinţa „Securitatea naţională în societatea bazată pe cunoaştere. Inteligence, cunoaştere stategică şi decizie”, care a avut loc în Aula Academiei Române, potrivit Realitatea Tv.

Întrebat dacă, în opinia sa, ar trebui modificată şi componenţa CSAT, Corneliu Dobriţoiu a răspuns: „Componenţa, nu ştiu dacă este cazul, dar oricum vom face analize, cred că da, pentru că atât timp cât democraţiile occidentale au extins cadrul securitar prin includerea altor domenii – agricultura, mediul – instituţiile respective nu sunt reprezentate la masa CSAT. Or, dacă aceste domenii sunt abordate de aliaţii noştri cei mari, sunt considerate ca domenii de importanţă strategică, ar trebui să fie acolo”.

Întrebat dacă şeful statului ar trebui să aibă în continuare şi rolul de preşedinte al CSAT, Dobriţoiu a răspuns: „Categoric da. Dacă respectăm prevederile actualei Constituţii, conform căreia preşedintele are atribuţii distincte în domeniul securităţii, apărării şi politicii externe, categoric trebuie să aibă şi un instrument de lucru”.

De asemenea, el a apreciat că premierul trebuie să fie în continuare vicepreşedinte al CSAT, pentru că el răspunde de exercitarea funcţiilor executive pe dimensiunea economică. „Resursele, de acolo vin, nu din altă parte”, a subliniat demnitarul.

În opinia sa, CSAT ar trebui să aibă grupuri de lucru, care să se întrunească ad-hoc şi care să facă expertize de categorii diferite la nivelul instituţiilor reprezentate la masa principalilor membri, astfel încât să facă evaluările, aşa cum se face „în lumea occidentală, în lumea democratică”.

„Nu s-au făcut astfel de evaluări, deşi Ministerul Finanţelor, prezent la masa reuniunilor, a fost de acord cu toate deciziile CSAT şi apoi s-a constatat: Nu avem bani pentru domeniul respectiv, a arătat Corneliu Dobriţoiu.

„Altfel, suntem într-un marasm. Dacă cineva gândeşte că luăm decizii pe care nu le putem finanţa, mă rog…”, a mai spus ministrul Apărării. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.