Acasă Politic Bucuresti: Ministrul Raed Arafat vrea un control mai strict asupra licitatiilor

Bucuresti: Ministrul Raed Arafat vrea un control mai strict asupra licitatiilor

DISTRIBUIȚI

114719 – 18112012 – Ministrul Sanatatii, Raed Arafat, a vorbit, duminica, la Pro Tv, despre o hotarare pe care Guverul ar urma sa o adopte saptamana viitoare, prin care licitatiile pentru medicamente

si aparatura si din spitale sa fie realizate doar de Ministerul Sanatatii, nu de fiecare spital in parte, asa cum se intampla pana acum.

„Hotararea va stabili ca ministerul este unitatea de achizitie centrala pentru sistemul sanitar si poate achitiona pe acorduri cadru de lunga durata materiale, medicamente si aparatura pentru sistemul sanitar, cu sursa de finantare de fonduri publica. Bineinteles ca vorbim de spitalele din MS si de spitalele descentralize”, a explicat ministrul.

Potrivit acestuia, trei institutii trebuie sa isi dea avizul pentru aceasta hotarare, care ar putea fi pe ordinea de zi a sedintei de marti a Guvernului. 

„Din momentul emiterii, putem incepe organizarea unor licitatii. Achizitia centralizata pe mai multe echipamente inseamna si preturi mai mici si astfel va fi o competitie mai mare si mai serioasa intre companii”, a apreciat Raed Arafat.

El a acuzat ca, desi licitatiile sunt organizate in conformitate cu legislatia in vigoare, unele spitale ajung sa plateasca si dublu pentru aceleasi echipamente, din cauza lipsei de competitie intre firmele care liciteaza.

„Am gasit aparate cu specificatii similare cumparate la preturi duble de la un spital la altul. Lucrurile astea se stiau, insa nu aveam o parghie de control pentru ca dadeau banii spitalor si licitatia se facea legal”, a adaugat ministrul Sanatatii.

Acesta s-a declarat convins ca presiunea celor care organizau licitatii pe sistem vechi „va fi foarte mare”.

„Odata iesita aceasta hotarare, cine va analua aceasta decizie trebuie sa argumenteze de ce o anuleaza. Pornim niste lucrui care intr-adevar par mici, dar trebuie sa ajunga sa fie normalitate”, a continuat ministrul.

Raed Araf a pledat pentru „transparenta totala” privind procesul de licitatie pentru medicamente si echipamente medicale. Aceasta a explicat ca, dupa ce se va stabili necesarul de aparatura in spitalele romanesti, ministerul pe care il conduce urmeaza sa stabileasca si caietul de sarcini.

„Aceasta achizitie centralizata poate sa evite o mare parte din probleme, cu conditia sa fie extrem de transparenta. Avem de gand sa mergem catre licitatia electronica”, a completat Arafat.

Cu o saptamana inainte de inceperea licitatiei, firmele vor fi invitate la discutii pe marginea caietului de sarcini, pentru ca, in Romania, „contestatia este sport national, te constesta si te blocheaza si firme care nu liciteaza”.

Dupa discutii, caietul de sarcini poate fi modificat, astfel incat sa nu apara blocaje ulterioare. Urmeaza „ofertele, verifici eligibilitatea firmelor. Daca firmele sunt eligibile le bagi dupa asta pe electronic, ceea ce inseamna ca ei pot sa se bata pe pret pana la un anumit moment”.

Totodata, pentru a preveni „influenta, practicile incorecte si coruptia” din sistemul sanitar, Raed Arafat isi doreste ca, la fel ca in alte state, sa existe si in Romania un cod de etica intre firme si stat.

„Fondurile din sanatate se scurg prin diverse modalitati, una fiind prescriptia nejustificata de medicamente scumpe, inainte de a vedea daca produsele ieftine nu sunt mai eficiente”, a mai precizat ministrul. – www.promptmeda.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.