Acasă Politic Bucuresti: Protest la Ministerul Finantelor

Bucuresti: Protest la Ministerul Finantelor

DISTRIBUIȚI

114839 – 22112012 – Cateva zeci de beneficiari ai programului POSDRU au protestat joi în faţa Ministerului Finanţelor Publice (MFP) îmbrăcaţi în cămăşi şi tricouri albe pe care era înscripţionat mesajul

„Dau cămaşa de pe mine”. Aceştia s-au dezbrăcat de cămăşi şi tricouri şi le-au strâns într-un sac pe care l-au lăsat la Registratura Ministerului Finanţelor, fiind adresat ministrului Florin Georgescu, împreună cu memoriul „Cod roşu de îngheţ al proiectelor europene: iresponsabilitate guvernamentală şi întârzieri foarte mari ale plăţilor”.

În document, protestatarii îl invită pe ministrul Finanţelor să ia act de pericolul încetării unui număr important de proiecte din cadrul POSDRU.

„În condiţiile în care autoritatea de management continuă să întârzie rambursările, implementatorii acestor proiecte se află în imposibilitatea de a mai avansa fonduri proprii pentru desfăşurarea activităţilor. Vă solicităm reluarea de urgenţă a plăţilor pentru aceste proiecte, în contextul în care este în responsabilitatea statului membru să asigure continuarea implementării şi respectarea contractelor”, se arată în memoriul depus la Ministerul Finanţelor.

Organizatorii acţiunii de protest susţin că este inexplicabil faptul că Guvernul nu ia nicio măsură pentru asigurarea funcţionării acestor proiecte, în condiţiile în care aprobă plăţi de 12 milioane de lei pentru reparaţii ale lăcaşelor de cult sau ajutoare de stat pentru diverse companii.

„În acest moment, peste 1.500 de proiecte de finanţare europenă înregistrează întârzieri pentru plată, cu risc de faliment pentru 3.000 de organizaţii şi companii care au semnat contracte de finanţare cu autorităţile de management. După peste şase luni de întârziere a plăţilor implementatorii se află în situaţia de a sista proiectele începute şi de a-şi concedia angajaţii”, se arată în memoriu transmis ministrului de Finanţe.

Protestatarii au reclamat în documentul depus la minister că, la sfârşitul lunii septembrie, secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Europene Răzvan Cotovelea a anunţat că MFP va vira 475 de milioane de lei pentru plăţi în cadrul POSDRU, însă în realitate la începutul lunii octombrie s-au virat doar 209 milioane de lei.

Aceştia i-au semnalat ministrului Finanţelor problemele grave din administrarea POSDRU, care conduc la faliment beneficiarilor, printre acestea fiind nerespectarea termenului contractual de 45 de zile de plată a cererilor de rambursare şi lipsa de alocări din bugetul naţional a sumelor necesare unui flux constant de plăţi către implementatorii de proiecte, lipsa de transparenţă în alocarea fondurilor şi decizii de management arbitrare, dar şi faptul că miile de implementatori şi zecilor de mii de beneficiari ai proiectelor POSDRU îşi pierd orice încredere că Guvernul actual îşi doreşte ca acest program de finanţare să ajute societatea românească.

În memoriu se solicită în regim de urgenţă alocarea de fonduri pentru plata cererilor de rambursare întârziate peste limita termenului contractual de 45 de zile, alocarea de fonduri din bugetul naţional pentru viitoarele cereri de rambursare şi asumarea unor măsuri financiare clare pentru cheltuielile din proiectele europene până la momentul efectuării plăţilor de către CE şi reluarea de urgenţă a plăţilor către beneficiarii monitorizaţi de Organismul Intermediar de la MECTS şi reformarea acestui organism intermediar.

Protestatarii mai cer ministrului Finanţelor derogare de la plata penalităţilor aferente neplăţii taxelor şi impozitelor a implementatorilor POSDRU, cărora statul le datorează plata cererilor de rambursare, transparenţă decizională şi procedurală şi asumarea responsabilităţii pentru problemele existente la nivelul autorităţilor care înregistrează disfuncţionalităţi în administrarea fondurilor europene. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.