Acasă Politic Bucuresti: Registrul electoral va fi operational de la 1 ianuarie 2013

Bucuresti: Registrul electoral va fi operational de la 1 ianuarie 2013

DISTRIBUIȚI

114584 – 12112012 – Baza de date centralizată, care va conţine datele tuturor cetăţenilor cu drept de vot din România, adică registrul electoral, va fi operaţională de la 1 ianuarie 2013,

aceasta urmând a sta la baza elaborării listelor electorale permanente, a declarat luni vicepreşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP) Marian Muhuleţ.

„Registrul electoral este o bază de date centralizată la nivelul AEP care va conţine datele tuturor cetăţenillor cu drept de vot din România. Nu ne vom mai baza pe datele a Evidenţei Populaţiei. Registrul electoral va fi o bază de date care va avea ca sursă de informaţii atât date de la Evidenţa Populaţiei, cât şi primării, servicii de evidenţă a populaţiei la nivel local, Ministerul Public, Ministerul Afacerilor Externe”, a spus Muhuleţ.

El a subliniat că primarii vor avea responsabilitatea deplină asupra datelor conţinute de registrul electoral. „Fiecare primar va avea pe computerul de la primărie în perioada electorală această bază de date şi va putea să menţioneze în timp real care cetăţeni au decedat – ei emiţând certificatele de deces – care şi-au schimbat numele, domiciliul şi va putea actualiza baza de date a localităţii sale în timp real. Astfel, nu se vor mai găsi persoane decedate, omise din lista electorală sau cu date personale incorecte”, a precizat Muhuleţ.

El a adăugat că din acest registru electoral se vor face listele electorale permanennte şi nu vor mai fi problemele de la referendum. Muhuleţ a arătat că registrul electoral va asigura opţiunea alegătorilor de a decide unde-şi exercită dreptul de vot – la domiciului sau la adresa de reşedinţă, în cazul în care beneficiază de aşa ceva.

Muhuţeţ a spus că registrul electoral va putea fi folosit de la alegerile europarlamentare, posibil şi la referendumul de revizuire a Constituţiei de anul viitor, dacă acesta va fi convocat, precum şi la alegerile locale parţiale, care sunt mult mai dese.

El a explicat că registrul electoral va fi operaţional din ianuarie 2013, deşi Legea 35 prevedea că va intra în vigoare cu ocazia alegerilor parlamentare din acest an, din cauza finanţării târzii a derulării proiectului. www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.