Acasă Politic Bucureşti: Ani grei de puşcărie pentru şmecherii din fotbal

Bucureşti: Ani grei de puşcărie pentru şmecherii din fotbal

DISTRIBUIȚI

114588 – 12112012 – Răsturnare de situaţie în aşa-numitul doasr al transferurilor în care “greii” din fotbal fuseseră achitaţi în primă instanţă. Curtea de Apel Bucureşti a condamnat la ani grei de închisoare mai mulţi impresari din fotbal,

aflaţi de ani buni în prim-planul vieţii sportive, în dosarul în care procurorii anticorupţie au contestat decizia Tribunalului Bucureşti de achitare a celor opt oameni de fotbal judecaţi pentru tranzacţii ilegale privind 12 transferuri de jucători către cluburi din străinătate. Tribunalul Bucureşti i-a achitat, după cum se ştie, la 3 aprilie, pe cei opt inculpaţi din dosarul transferurilor de jucători: Ioan Becali, Victor Becali, George Copos, Mihai Stoica, Jean Pădureanu, Cristi Borcea, Gigi Neţoiu şi Gheorghe Popescu. Decizia a fost atunci contestată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie la Curtea de Apel Bucureşti, iar rezultatul le-a fost favorabil astăzi.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie i-au trimis în judecată, în 2 octombrie 2008, pe Gheorghe Copos, Ioan Becali, Victor Becali, Mihai Stoica, Jean Pădureanu, Gheorghe Popescu, Gheorghe Neţoiu şi Cristian Borcea, în legătură cu efectuarea de tranzacţii ilegale la transferurile unor fotbalişti către cluburi din străinătate, ceea ce a produs un prejudiciu total de aproape 1,5 milioane de dolari în dauna statului şi de peste 10 milioane de dolari în dauna a patru cluburi de fotbal.

În rechizitoriul DNA sunt prezentate 12 transferuri ale unor fotbalişti români efectuate de la cluburile Dinamo Bucureşti, Rapid Bucureşti, Gloria Bistriţa şi Oţelul Galaţi către cluburi din străinătate, în perioada 1999 – 2005. Este vorba despre transferurile jucătorilor Cristian Dulca – realizat în ianuarie 1999, de la clubul de fotbal Rapid Bucureşti la clubul sud-coreean Pohang Steelers, Iulian Arhire – de la clubul Oţelul Galaţi la Pohang Steelers, realizat în martie 1999, Cosmin Contra – de la Dinamo la Deportivo Alaves, realizat în iunie 1999, Ionel Ganea – de la clubul de fotbal Gloria Bistriţa la VfB Stuttgart, din iulie 1999, Paul Codrea – de la Dinamo Bucureşti (împrumutat la FC Argeş Dacia Piteşti) la Genoa Cricket and Spa din Italia, realizat în ianuarie 2001, Florin Cernat – din februarie 2001, de la Dinamo Bucureşti la Dinamo Kiev din Ucraina, Bogdan Mara – din iulie 2001, de la Dinamo Bucureşti la Deportivo Alaves, Nicolae Mitea – din august 2003, de la Dinamo la Ajax Amsterdam, Lucian Sânmărtean – din august 2003, de la Gloria Bistriţa la Panathinaikos Atena, Florin Bratu – din septembrie 2003, de la Rapid Bucureşti la Galatasaray Istanbul, Dan Alexa – de la Dinamo Bucureşti la Guoan Beijing, în Republica Populară Chineză, realizat în luna iunie 2004 şi Adrian Mihalcea – din iulie 2005, de la Dinamo Bucureşti, la Chunnam Dragons din Coreea de Sud.

George Copos a fost condamnat la cinci ani de închisoare, Jean Pădureanu a primit trei ani de închisoare, Mihai Stoica a fost condamnat la patru ani de închisoare pentru înşelăciune, Cristi Borcea la şapte ani de închisoare cu executare, iar Ioan Becali la opt ani cu executare. Ioan Becali nu va avea voie să impresarieze timp de şapte ani. Victor Becali a primit, la rându-i şapte ani de închisoare, Gică Popescu la trei ani de închisoare, iar Gigi Neţoiu a primit trei ani de închisoare. Deciziile nu sunt definitive. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.