Acasă Politic Campania electorală – prea puţin interesantă pentru români

Campania electorală – prea puţin interesantă pentru români

DISTRIBUIȚI

114943 – 27112012 – La mijlocul campaniei electorale, mai puţin de jumătate dintre alegători ştiu cine candidează pentru funcţia de deputat în colegiul de care aparţin şi puţin peste o treime ştiu cine sunt candidaţii pentru Senat, potrivit unui sondaj realizat de IRES. Peste jumătate dintre români nu au urmărit, până în acest moment, campania electorală a candidaţilor din colegiul lor.

Datele sondajului arată că, la jumătatea perioadei de campanie electorale pentru alegerile parlamentare, există un număr mare de cetăţeni indecişi cu privire la votul pe care îl vor acorda în 9 decembrie. 4 din 10 români sunt însă nehotărâţi în privinţa acestui aspect, 37% spun că ştiu sigur pe cine ar vota, 19% declară că au o idee în această privinţă, dar nu este definitivă, iar 5 % susţin că nu vor merge la vot.

În pofida gradului ridicat de nehotărâre, 44% dintre respondenţi susţin că această campanie nu îi va determina să îşi schimbe opţiunea de vot.

Pentru cei mai mulţi, opţiunile de vot rămân aceleaşi ca şi în 2008, dar gradul mare de indecizie persistă. 28% dintre respondenţi spun că vor vota, la alegerile din decembrie, cu acelaşi candidat pentru funcţia de deputat ca şi la alegerile precedente, dar 25% nu ştiu pentru moment cum vor proceda. 25% dintre cei chestionaţi nu-şi schimnă opţiunea faţă de 2008 în cewa ce priveşte votul pentru senatorul care îi va reprezenta, iar 24% nu ştiu cum vor proceda.

Criteriile cele mai importante, indicate spontan de respondenţi, în procesul de alegere a candidatului: corectitudinea/cinstea sa (19%), partidul din care acesta face parte (10%), activitatea anterioară (8%) şi de promisiunile pe care acesta le face (7%)

Necunoscuţii din Parlament

Aproape jumătate dintre cetăţenii dintr-un colegiu nu ştiu cum arată senatorul care îi reprezintă, iar 36% nu au văzut niciodată cum arată deputaţii care îi reprezintă, televiziunea este mediul predominant în care parlamentarii au fost remarcaţi de electorat. Doar 1 din 5 români îşi amintesc promisiunile senatorului, iar 1 din 3 şi le
amintesc pe cele ale deputatului. 16% dintre cei intervievaţi ştiu care este meseria de bază a senatorului din colegiul din care fac parte şi 20% o cunosc pe cea a deputatului. 7% dintre cei intervievaţi susţin că au primit obiecte sau atenţii din partea deputatului aflat în funcţie, în timp ce din partea senatorului susţin că au primit doar 3%. 37% susţin că senatorul care îi reprezintă e mai degrabă cinstit, 36% declară acelaşi lucru despre deputat. Foarte puţine persoane ştiu lucruri despre familia parlamentarilor, despre afacerile lor, despre locul în care pot să găsească biroul lor parlamentar.

Ancheta a avut loc în perioada 21-22 noiembrie. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.