Acasă Politic Bruxelles: Monica Macovei sprijină jurnalismul de investigaţie

Bruxelles: Monica Macovei sprijină jurnalismul de investigaţie

DISTRIBUIȚI

118425 – 09042013 – Europarlamentarul Monica Macovei organizeaza miercuri, 10 aprilie 2013, la Parlamentul European, conferinta cu titlul “Urmareste banii fara frontiere. Descoperirea faptelor de coruptie si crima organizata transfrontaliere prin sprijinirea jurnalismului de investigatie” („Follow the money across borders. How supporting investigative journalism exposes cross border organized crime and corruption”).

La dezbatere vor lua cuvantul Giovanni Kessler, directorul general OLAF, precum si reprezentanti ai Comisiei Europene. Jurnalişti din Belgia, Cehia, Danemarca, Ucraina, Ungaria, Bosnia Hertegovina, Serbia si Romania isi vor prezenta experientele si tehnicile in descoperirea banilor murdari.  

„130.000 de conturi in paradisuri fiscale au fost dezvaluite luna aceasta de Consortiul International de Jurnalisti de Investigatie, iar sume de pana la 25.000 de miliarde de euro se afla in paradisuri fiscale conform dezvaluirilor facute de  un alt grup de jurnalisti de investigatie. In spatele fiecarei anchete jurnalistice care dezvaluie cum ne afecteaza si ne saracesc coruptia si crima organizata, cum sunt mutati banii dintr-un stat in altul, sta o munca enorma, o munca de echipa intre jurnalisti care trec dincolo de frontiere. Principiul „Urmareste Banii” (“Follow the Money”) este cheia rezolvarii cazurilor complexe de coruptie si spalare de bani, prin descoperirea drumului banilor indiferent de frontirele dintre state. Jurnalismul de investigatie independent este vital“, a declarat Monica Macovei.

Dezbaterea va relansa si discutia despre initierea unui mecanism la nivelul Comisiei Europene  de finantare a organizatiilor de jurnalism care conduc investigatii de amploare, descoperind bani proveniti din coruptie, spalare de bani, evaziune fiscala si crima organizata.

Evenimentul este organizat de Monica Macovei impreuna cu europarlamentarul belgian Bart Staers si in colaborare cu organizatiile The Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) si Rise Project. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.