Acasă Politic Bucuresti: Sistemul de Informaţii Schengen de a doua generaţie, operaţional în România

Bucuresti: Sistemul de Informaţii Schengen de a doua generaţie, operaţional în România

DISTRIBUIȚI

 – 118466 – 10042013 – Autorităţile române sunt conectate, începând cu 9 aprilie a. c., la Sistemul de Informaţii Schengen de a doua generaţie (SIS II). Astfel, acest sistem a devenit funcţional și în România la fel ca si în celelalte state membre Schengen, fiind utilizat în activitatea zilnică a autorităţilor de aplicare a legii, potrivit unui comunicat al MAI.

Sistemul de Informaţii Schengen este un sistem informatic poliţienesc instituit la nivelul Uniunii Europene şi utilizat de statele membre Schengen pentru cooperarea operativă. SIS reprezintă una dintre măsurile compensatorii introduse de statele membre în contextul eliminării controalelor la frontierele interne ale Spaţiului Schengen, în vederea menţinerii ordinii şi securităţii publice.

România s-a conectat la SIS în octombrie 2010, prin intermediul SISone4ALL, o soluţie tehnică intermediară dezvoltată de Portugalia. Cu ocazia vizitei de evaluare Schengen în domeniul SIS/SIRENE din decembrie 2010, experţii europeni au concluzionat că România respectă standardele Schengen pentru utilizarea SIS.

În ultimul an, ţara noastră a efectuat cu succes toate testele preliminare pentru operaţionalizarea SIS II, alături de celelalte state membre.

SIS II a început să fie dezvoltat în anul 2005, ca o variantă îmbunătăţită a SIS I, lansat în 1995 cu primele state semnatare Schengen.

Noile inovaţii în tehnologia informaţiei şi necesitatea identificării unor modalităţi mai eficiente în combaterea criminalităţii organizate şi gestionarea adecvată a migraţiei în Europa au determinat autoritățile de aplicare a legii să realizeze o variantă avansată a acestui sistem informatic poliţienesc.

SIS II include noi funcţionalităţi care vor ajuta autorităţile de aplicare a legii să realizeze un schimb de informaţii mai eficient în vederea asigurării securităţii spaţiului de justiţie, securitate şi libertate. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.