Acasă Politic Cluj: Fostul şef al Biroului Vamal Cluj, trimis în judecată

Cluj: Fostul şef al Biroului Vamal Cluj, trimis în judecată

DISTRIBUIȚI

118458 – 10042013 – Procurorii DNA Cluj au dispus trimiterea în judecată a lui Alain Florin Modrea, şef al Biroului Vamal Cluj la data comiterii faptelor, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată şi uz de fals în formă continuată.

Potrivit procurorilor, la data de 27 august 2007, Modrea, în calitate de şef al Biroului vamal Cluj, a stabilit, contrar dispoziţiilor legale şi normelor interne, ca taxa vamală pentru autoturismul Nissan 350 Z, la care era obligată o societate comercială, să se calculeze la valoarea de facturare a autoturismului (care, fiind în sumă de 1.874 dolari, prezenta suspiciuni de subevaluare) şi nu la valoarea de 20.000 de euro decisă de Comisia analizei de risc din cadrul Biroului vamal Cluj Napoca. În acest mod, Modrea a creat în dauna bugetului de stat un prejudiciu de 17.953 lei, reprezentând taxe vamale şi TVA.

Modrea a luat această decizie în condiţiile în care folosea două autoturisme (Jeep Grand Cherokee şi Nissan Murano) puse la dispoziţie de societatea comercială, favorizată în modul descries mai sus, ai cărei reprezentanţi aveau în acea perioadă interese în legătură cu importul unor autoturisme în România prin vama din Cluj Napoca.

Pentru a crea aparenţa de legalitate a utilizării celor două autoturisme, Modrea a încheiat cu firma proprietară a maşinilor, două contracte de leasing, fără a achita ratele aferente acestor contracte. Cu toate acestea, pentru a dovedi că a achitat ratele, Modrea a semnat în fals mai multe facturi fiscale, pe care le-a depus cu ocazia efectuării cercetărilor în acest dosar penal.

De asemenea, în cursul lunii iunie 2007, Modrea a depus la Biroul vamal Cluj un contract de cesiune fals pentru a justifica legalitatea utilizării unuia dintre cele două autoturisme.

Autoritatea Naţională a Vămilor –Direcţia Regională pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Cluj s-a constituit parte civilă în cauză pentru suma de 17.953 lei (plus majorări de întârziere, dobânzi şi penalităţi aferente până la data plăţii efective). În vederea recuperării prejudiciului, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra unui imobil aparţinând lui Modrea.

Modrea a mai fost trimis în judecată pentru corupţie în calitate de şef al Serviciului Inspecţie Fiscală şi Control Ulterior din cadrul Direcţiei Judeţene pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Cluj. În acest dosar penal, la data de 18 martie 2013, Curtea de Apel Cluj a dispus condamnarea lui la 2 ani şi 6 luni închisoare în regim de detenţie pentru luare de mită, decizie care nu este definitivă.

Dosarul a fost înaintat la Judecătoria Cluj Napoca. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.