Acasă Politic Bruxelles: UE deschide un nou capitol in negocierile de aderare cu Turcia

Bruxelles: UE deschide un nou capitol in negocierile de aderare cu Turcia

DISTRIBUIȚI

123632 – 22102013 Uniunea Europeana a decis marti sa deschida un nou capitol in negocierile de aderare cu Turcia, dupa trei ani de blocaj, a anuntat presedintia lituaniana a UE, citata de AFP.

Urmand recomandarile Comisiei Europene, ministrii europeni ai Afacerilor Externe, reuniti la Luxemburg, au dat unda verde deschiderii, in 5 noiembrie, a capitolului 22 privind politica regionala.

Decizia formala de a deschide un nou capitol fusese luata in iunie dar a fost amanata, in special la presiunea Germaniei, in urma represiunii miscarii civile de contestare din piata Taksim din Istanbul.

Comisarul pentru Extindere, Stefan Füle, a afirmat ca decizia ministrilor reprezinta un „pas important” pentru apropierea dintre UE si Turcia.

„Recentele evolutii din Turcia subliniaza importanta angajamentului UE si de aceea UE ramane referinta pentru reformele din Turcia. Pentru acest scop, negocierile de aderare trebuie sa-si regaseasca elanul”, a adaugat acesta, citat intr-un comunicat.

Turcia a devenit candidat oficial la aderare in 1999 dar procesul de negociere, angajat in 2005, s-a dovedit cel mai lent derulat vreodata de un aspirant la statutul de membru al blocului european.

Acest proces s-a lovit de rezervele Parisului si Berlinului fata de intrarea aderarea acestei tari cu 76 de milioane de locuitori majoritar musulmani, si de absenta unei solutii pentru Cipru, a carui parte de nord este ocupata din 1974 de trupe turcesti. – www.promptmedia.ro

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.