Acasă Politic Bucuresti: Gabriel Oprea, cu ochii pe evazionisti

Bucuresti: Gabriel Oprea, cu ochii pe evazionisti

DISTRIBUIȚI

123727– 25102013 – Viceprim-ministrul Gabriel Oprea a cooordonat şedinţa de lucru a Grupului Interministerial Strategic (GIS) pentru prevenirea şi combaterea macrocriminalităţii care afectează siguranţa cetăţeanului şi funcţionarea instituţiilor publice, şedinţă care s-a desfăşurat joi la sediul Guvernului.

Vicepremierul pe probleme de securitate națională a reafirmat determinarea Guvernului României de a lupta în mod eficient împotriva tuturor formelor de manifestare a macrocriminalităţii, accentuând necesitatea combaterii cu celeritate a evaziunii fiscale, fenomen care afectează bugetul național și, implicit, securitatea statului,potrivit unui comunicat al Guvernului.

Viceprim-ministrul Gabriel Oprea a subliniat că Grupul Interministerial poate fi mecanismul prin care instituţiile din componența acestei structuri pot interacţiona eficient pentru îndeplinirea sarcinilor specifice, deoarece GIS asigură capabilitatea instituțională necesară combaterii formelor de manifestare a macrocriminalităţii.

Membrii Grupului au apreciat iniţiativa constituirii la nivel guvernamental a unei platforme interinstituţionale prin intermediul căreia prevenirea şi combaterea formelor de manifestare a macrocriminalităţii va fi abordată multidimensional. De asemenea, participanții la reuniune au exprimat sprijinul faţă de obiectivele GIS şi deschiderea pentru trecerea de la palierul strategic la cel operațional.

Vicepremierul Gabriel Oprea a solicitat reprezentanților instituțiilor care formează GIS o implicare activă în raport cu obiectivele GIS și comunicarea de propuneri şi modalităţi de eficientizare a activităţii Grupului, conform competențelor instituţionale.

În cadrul întâlnirii, s-a precizat că reuniunile de coordonare ale GIS se vor desfăşura, de regulă, o dată la trei luni sau ori de câte ori este necesar, iar şedinţele tehnice, la nivel de secretar de stat şi experţi, se vor desfăşura lunar sau în raport de necesităţi.

La reuniune au participat instituțiile care formează GIS, conform Deciziei nr. 233/2013 modificată şi completată: Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Justiţiei, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul Finanţelor Publice (prin Agenţia Naţională de Administrare Fiscală), Ministerul Economiei, Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice (prin Garda Naţională de Mediu), Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor, Departamentul pentru Luptă Antifraudă, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice. De asemenea, la ședință au participat în calitate de invitaţi permanenţi: Ministerul Apărării Naţionale, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Informaţii Externe, Serviciul de Protecţie şi Pază şi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, iar în calitate de invitaţi: Ministerul Public şi Agenţia Naţională de Integritate.

Grupul Interministerial Strategic, înfiinţat prin decizie a premierului Victor Ponta, funcţionează în subordinea premierului şi în coordonarea vicepremierului pe probleme de securitate națională, Gabriel Oprea. GIS are rolul de elaborare, integrare, corelare şi monitorizare a politicii Guvernului de prevenire a macrocriminalităţii și asigură conceperea şi punerea în executare a unui management eficient de luptă împotriva acesteia. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.