Acasă Politic Bucuresti: Justiţia română, evaluată

Bucuresti: Justiţia română, evaluată

DISTRIBUIȚI

123625 – 22102013 – În perioada 22-25 octombrie are loc evaluarea României în cadrul celei de a VI-a runde de evaluare reciprocă privind implementarea de către statele membre ale Uniunii Europene a deciziilor privind Eurojust şi Reţeaua Judiciară Europeană, anunţă Ministerul Justiţiei.

Procedura de evaluare reciprocă a fost stabilită prin Acţiunea Comună nr. 97/827/JAI din 5 decembrie 1997 privind stabilirea mecanismului de evaluare şi aplicare la nivel naţional a instrumentelor internaţionale privind lupta împotriva criminalităţii organizate.

Lucrările de deschidere din data de 22 octombrie 2013 au fost prezidate de Simona-Maya Teodoroiu, secretar de stat în Ministerul Justiţiei.

Vizita se va derula pe parcursul a patru zile şi va include întâlniri cu procurori din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (Structura Centrală şi Serviciul Teritorial Piteşti), Direcţia Naţională Anticorupţie, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, precum şi din cadrul parchetelor de pe lângă curţile de apel şi tribunale.

Totodată, vor avea loc întâlniri cu judecători ai Curţii de Apel Bucureşti şi ai instanţelor din circumscripţia acesteia, precum şi cu reprezentanţi ai Ministerului Justiţiei, ai punctelor naţionale de contact la Reţeaua Judiciară Europeană, ai corespondenţilor naţionali la Eurojust şi ai Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, şi alţi reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Interne. Membrul Naţional la Eurojust va fi prezent pe toată perioada vizitei de evaluare.

România a implementat deja cele două decizii care constituie obiectul evaluării, respectiv Decizia 2002/187/JAI a Consiliului din 28 februarie 2002 de instituire a Eurojust în scopul consolidării luptei împotriva formelor grave de criminalitate, aşa cum a fost aceasta modificată prin Deciziile Consiliului 2003/659/JAI, respectiv 2009/426/JAI şi Decizia 2008/976/JAI a Consiliului privind Reţeaua Judiciară Europeană.

Unitatea Europeană pentru Cooperare Judiciară – Eurojust a fost instituită prin Decizia 2002/187/JAI ca organ al Uniunii Europene cu personalitate juridică pentru promovarea şi ameliorarea coordonării şi cooperării dintre autorităţile judiciare competente ale statelor membre. Eurojust este un organism format dintr-un membru naţional detaşat de fiecare Stat Membru în conformitate cu sistemul său juridic, acesta fiind un procuror, un judecător sau un ofiţer de poliţie cu competenţă echivalentă.

Reţeaua Judiciară Europeană este o reţea de puncte de contact naţionale din cadrul statelor-membre, respectiv din cadrul autorităţilor centrale cu atribuţii în materia cooperării judiciare internaţionale în materie penală, autorităţilor judiciare, precum şi a altor autorităţi competente cu atribuţii în materia cooperării internaţionale atât în ceea ce priveşte criminalitatea de ordin general, cât şi anumite forme grave ale criminalităţii. Reţeaua a fost creată prin Acţiunea Comună 98/428/JAI din 29 iunie 1998, cadrul legal fiind modificat ulterior prin Decizia 2008/976/JAI a Consiliului privind Reţeaua Judiciară Europeană. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.