Acasă Politic Bucuresti: Președintele consideră că premierul a încălcat pactul de coabitare. Urmează negocieri...

Bucuresti: Președintele consideră că premierul a încălcat pactul de coabitare. Urmează negocieri între palate

DISTRIBUIȚI

123251 – 08102013 – Ponta Presdintele Traian Basescu l-a acuzat luni seara pe premierul Victor Ponta ca a incalcat legea in cazul schimbarii procurorului Papici. „Legat de ce s-a speculat cu privire la faptul ca i-am dat procurorului general telefon, sa nu faca greseala inlocuirilor intempestive la DNA:

prin ceea ce a comandat premierul Ponta, a transmis ministrul Justitiei si a executat procurorul general, s-a incalcat legea si acordul de cooperare institutionala intre presedinte si prim-ministru”, a declarat Traian Basescu într-o declarație susținută de la Palatul Cotroceni.

Presedintele s-a referit si la speculatiile potrivit carora „procurorii sunt basisti”, afirmând că cei care susțin acest lucru sunt mincinoși: „Voi fi de acord cu aceasta afirmatie daca macar unul dintre acesti mincinosi care spun ca parchetele sunt ale lui Basescu, un procuror, va spune: presedintele Basescu m-a influentat in acest dosar. Atata vreme cat nu exista, resping orice astfel de afirmatie. Obiectivul meu a fost ca prin numiri sa asiguram independenta parchetelor si izolarea lor de influenta partidelor”.

Președintele a evitat să facă aprecieri la adresa activității profesionale a procurorului Papici, subliniind că nu are nicio calitate în acest sens: „Nu am calitatea sa apreciez activitatea procurorilor. M-am consultat cu ministrul Justitiei pentru numirea la varful parchetelor si in continuare acesti sefi numiti si-au ales singuri echipa. Eu nu fac pledoarii pro-Papici, mai mult, va pot spune ca adesea am constatat si rateurile lor. Noi avem o boala la romani, cand vrem sa se intample ceva intr-un anume fel, unii lauda numai ce este pozitiv in activitatea respectivului, altii prezinta numai ce e negativ. Antena 3 nu-l vrea pe Papici si Alexandrescu, prezinta esecuri din activitatea lor. Alt post ii vrea, ii prezinta ca pe monumente ale prefectiunii in parchete. Nu sunt nici asa nici asa ci oameni care si-au facut onest datoria si uneori au gresit. Eu am protejat parchetele de influenta politicului, prin aceste numiri, m-am informat bine. Eu nu i-am idealizat”.

Mai mult, Basescu a subliniat ca presedintele are, conform Constitutiei, posibilitatea de a discuta cu sefii parchetelor.

„As vrea pentru toti cei care doresc sa mai comenteze sau care au fost pacaliti de abordarea unor comentatori, ca presedintele nu are dreptul sa dea telefon la procurorul general, uneori il sun eu, alteori ma suna el pe mine, in probleme care tin de obligatiile relatiilor de serviciu”.

„Acest tip de relatie exista si va functiona intotdeauna. Voi fi incorect cand voi intreba de soarta unui dosar de ancheta, dar altfel cand e vorba de coordonarea actiunilor noastre pe MCV, de corecta aplicare a regulamentului de functionare a DNA, am toata indreptatirea sa discut cu procurorul general si sa ii spun punctul meu de vedere, cu atat mai mult cu cat deja aparuse un conflict intre propunerile facute de DNA si cele facute de ministru”, a mai spus seful statului. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.