Acasă Politic Bucuresti: Senatul a aprobat reducerea TVA la paine

Bucuresti: Senatul a aprobat reducerea TVA la paine

DISTRIBUIȚI

123130 – 02102013 – Ordonanţa de urgenţă care prevede reducerea la 9% a cotei de TVA pentru livrarea de pâine, grâu şi făină a fost aprobată, miercuri, de Senat, în dezbateri atât senatori ai opoziţiei, cât şi ai puterii admiţând însă că scăderea preţului la pâine este mai mică decât cea prognozată. Liderul senatorilor PDL, Cristian Rădulescu,

a susţinut, în intervenţia sa, că Executivul a păşit cu stângul în acest pariu.

„Reducerea la pâine este una dintre măsurile la care noi am subscris, pentru că oricine ar dori ca preţul alimentului principal în ţară să fie mai redus, cu atât mai mult cu cât această reducere era cu titlu de experiment, în sensul în care, dacă ea reuşeşte, va fi aplicată şi la alte produse de larg consum şi lucrul acesta ar putea să ducă la o viaţă ceva mai bună a majorităţii cetăţenilor, la o compensare a scăderilor de cumpărare din cauza inflaţiei, a veniturilor reduse”, a spus acesta.

El a adăugat că, din păcate, după numai o lună de aplicare, „se întâmplă ceea ce era de aşteptat”, respectiv scăderea preţului nu este cea prognozată de 15-16 procente, ci este doar de jumătate.

„Pariul pe care îl fac cu Guvernul este acela că spre sfârşitul anului preţul va tinde să se egalizeze cu cel care a fost înainte”, a declarat democrat-liberalul, care a estimat că „lucrurile vor evolua în direcţia creşterii preţului pâinii”.

„S-a renunţat la un venit sigur al statului, iar acesta s-a împărţit în două, de jumătate a beneficiat populaţia, de jumătate au beneficiat producătorii de pâine. (…) Ce va fi în viitor…, urăm suscces Guvernului, dar se pare că a păşit cu stângul în acest pariu”, a adăugat parlamentarul.

În replică, liderul senatorilor PSD, Ilie Sărbu, a arătat că decizia Guvernului este „un pas” important, care trebuie susţinut şi de alte instituţii şi organisme de control, deşi a admis, în parte, constatările colegului său de la PDL.

„În piaţă, sunt convins că ceea ce a spus liderul Rădulescu este real, poate nu sută la sută. Nu se va simţi niciodată procentul pe care îl dorim, dar cred că e un pas pe care l-am făcut”, a afirmat Sârbu.

El a subliniat că premierul a luat această măsură cu o rezervă şi a anunţat că dacă lucrurile nu vor evolua în mod favorabil va renunţa la aceasta.

„Niciun stat din lume nu a reuşit să lichideze evaziunea fiscală. (…) Niciodată comerciantul nu va purta grija săracului cumpărător”, a ţinut să precizeze social-democratul, adăugând că acest „pas” trebuie să fie susţinut de Ministerul de Finanţe şi prin controale.

Ordonanţa pentru modificarea Legii 571/2003 privind Codul Fiscal, adoptată fără amendamente de Senat, mai prevede introducerea mecanismului taxării inverse pentru livrările de energie către comercianţi persoane impozabile şi pentru tranzacţiile cu certificate verzi, majorarea nivelului accizelor pentru alcool etilic de la 750 euro/hl alcool pur la 1000 euro/hl, extinderea sferei de aplicare a accizelor nearmonizate pentru mai multe produse de lux (bijuterii din aur sau platină, confecţii din blănuri naturale, iahturi şi ambarcaţiuni pentru agrement, autoturisme cu capacitate cilindrică mai mare sau egală cu 3000 cm cubi, arme de vânătoare şi cartuşe cu glonţ).

Decizia finală în cazul acestei ordonanţe de urgenţă revine Camerei Deputaţilor. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.