Acasă Politic Bucuresti : Tudor Chiuariu : Statele din zona Dunării non-membre UE trebuie...

Bucuresti : Tudor Chiuariu : Statele din zona Dunării non-membre UE trebuie incluse în spațiul judiciar al Uniunii

DISTRIBUIȚI

123841 – 31102013 – Senatorul PNL Tudor Chiuariu afirmă că pentru a avea o combatere eficientă a criminalității transfrontaliere în zona Dunării, singura soluție este ca statele care nu sunt membre ale Uniunii Europene să fie incluse în spațiul juridiciar al Uniunii. „Singura soluție pentru a avea o combatere eficientă a criminalității

transfrontaliere în zona Dunării este ca state care nu sunt membre UE să fie incluse în spațiul judiciar al Uniunii Europene. Cu alte cuvinte, aceste state să adopte prin intermediul legislației naționale instrumentele de cooperare – mandatul european de arestare, echipele comune de investigații, magistrații de legătură, participarea la Eurojust/Europol. Să adopte astfel de instrumente care s-au dovedit deja eficiente în raporturile dintre statele membre. Nu există practic alterativă la această soluție”, a declarat Tudor Chiuariu, miercuri, 30 octombrie, în cadrul conferinței internaționale privind Strategia UE în regiunea Dunării, organizată de către Forumul Liberal European, împreună cu Fundația Friedrich Naumann și Institutul de Studii Liberale.

În opinia senatorului liberal, soluția de adoptare a instrumentelor de cooperare UE este cu atât mai naturală cu cât statele Dunării non-UE sunt în diferite faze ale procesului de aderare la Uniunea Europeană.

Tudor Chiuariu a arătat că odată cu deschiderea granițelor și crearea unui spațiu de circulație în interiorul UE au apărut și problemele, pentru că nu numai persoanele care caută un loc de muncă sau cele care vor să-și deschidă o afacere în alt stat membru pot circula liber, ci și cele care încalcă legea.

„Dispariția granițelor, a controlului la frontieră a fost un element care a favorizat infracționalitatea. Din acest punct de vedere, odată cu adăugarea unei componente politice la componenta economică, statele membre au simțit nevoia să creeze metode de cooperare în domeniul justiției, respectiv cooperarea polițienească și în materie penală. Iar Strategia Dunării a avut în vedere și această componentă”, a declarat Tudor Chiuariu, președintele Comisiei Juridice a Senatului.

Senatorul PNL a susținut faptul că eficiența luptei împotriva criminalității în zona Dunării depinde de adoptarea intrumentelor UE, explicând importanța acestora.

„În primul rând, mandatul european de arestare este o formă simplificată de extrădare. Prin acest instrument de cooperare, extrădarea nu mai funcționează la nivel politic, ci este o afacere strict judiciară și se desfășoară între autoritățile judiciare. O a doua caracteristică a mandatului european este aceea că statele UE au acceptat să-și extrădeze cetățenii, fără excepție. Este o chestiune care e sensibilă din punct de vedere politic, respectiv faptul că un stat UE acceptă ca cetățenii săi să fie judecați de autorități judiciare din alt stat, bazându-se pe încrederea reciprocă, pe încrederea că justiția funcționează la fel de bine în cele 27, mai nou 28 de state membre”, a explicat Tudor Chiuariu.

Senatorul a subliniat faptul că mandatul european de arestare a fost adoptat după atentatele din 11 septembrie, instrument care funcționează în spațiul european.

Totodată, liberalul a vorbit și despre eficiența echipelor comune de investigații (joint investigations teams), dar și despre magistrații de legătură, instrument propus de Tudor Chiuariu când era ministru al Justiției, ca urmare a crizei izbucnite în 2007, în Italia, după ce un cetățean român a ucis o femeie, iar Guvernul italian a promovat legi împotriva rezidenților de altă naționalitate.

„În calitate de ministru al Justiției, am instituit magistrații de legătură, magistrați români la Roma și magistrați italieni la București, care să ajute, în materie penală și civilă, să soluționeze într-un mod mai eficient cauzele. A fost primul pas, ulterior România instituind astfel de legături și în relațiile cu alte state unde există comunități importante de rezidenți români, respectiv în Spania, Germania, Franța. Și rezultatele sunt grăitoare din punctul acesta de vedere, în sensul că toate cauzele care vizează cetățeni români au fost soluționate într-un mod mult mai eficient cu asistența acestor magistrați de legatură”, a afirmat Tudor Chiuariu. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.