Acasă Economie Albania: Agricultura, punte în comerțul româno-albanez

Albania: Agricultura, punte în comerțul româno-albanez

DISTRIBUIȚI

124156 – 14112013 – Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a avut miercuri, 13 noiembrie, o întâlnire cu preşedintele Republicii Albania, Bujar Nishani, în cadrul vizitei oficiale pe care o desfăşoară la Tirana împreună cu o delegaţie parlamentară. În cadrul convorbirilor au fost abordate teme legate

de consolidarea relaţiilor diplomatice şi a cooperării regionale în Europa de Sud- Est, dar şi aspecte care ţin de dinamizarea schimburilor comerciale bilaterale.

            Preşedintele Camerei Deputaţilor a remarcat progresele înregistrate de Albania în procesul intern de reformă în perspectiva accelerării parcursului european.

            „Republica Albania se află pe drumul cel bun în ceea ce priveşte avansarea agendei europe, iar progresele înregistrate în domeniile judiciar, parlamentar şi administraţie publică sunt dovezi certe că acest drum este unul ireversibil”, a declarat Valeriu Zgonea.

            De asemenea, preşedintele Camerei Deputaţilor a reiterat disponibilitatea României de a continua să furnizeze asistenţă Albaniei, prin proiecte  focalizate asupra domeniilor cheie în procesul de pregătire pentru aderare.

            În ceea ce priveşte cooperarea economică, cei doi oficiali au apreciat că nivelul actual al schimburilor comerciale derulate între România şi Republica Albania este sub nivelul posibilităţilor reale.

            „ Avem cadrul legal necesar dezvoltării economice, iar recent înfiinţata Cameră de Comerţ Bilaterală România-Albania (CCBRA) poate constitui un instrument util pentru intensificarea cooperării pe palier economic”, a spus Valeriu Zgonea.

            Despre valorificarea potenţialului pe care cele două ţări îl au în domeniul economic s-a discutat şi în cadrul întâlnirii pe care preşedintele Camerei Deputaţilor a avut-o cu premierul Republicii Albania, Edi Rama.

            În acest sens, domeniul agriculturii a fost identificat în cadrul discuţiilor ca fiind pilonul de bază pentru intensificarea schimburilor comerciale dintre cele două ţări.

            „ Avem în vedere derularea unor programe de promovare a imaginii vinurilor din România şi de oferire de expertiză părţii albaneze în domeniul viti-vinicol. De asemenea, suntem interesaţi de o colaborare în domeniul industriei alimentare”, a punctat Valeriu Zgonea.

            Programul vizitei la Tirana a mai inclus întrevederi cu preşedintele Parlamentului Republicii Albania, Ilir Meta, cu ministrul Afacerilor Externe al Republicii Albania, Ditmir Bushati şi cu ministrul Agriculturii, Edmond Panariti.

            Valeriu Zgonea a fost însoţit în această vizită de o delegaţie parlamentară, în care s-au regăsit deputaţii Oana Manolescu, reprezentant al minorităţii albaneze în Parlamentul României, şi Laurenţiu Chirvăsuţă, preşedintele Grupului parlamentar de prietenie cu Albania din Parlamentul României. – www.promptmedia.ro

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.