Acasă Politic Bruxelles: CE a doptat rapoartele privind urmărirea finantărilor cu scop terorist si...

Bruxelles: CE a doptat rapoartele privind urmărirea finantărilor cu scop terorist si Registrul cu numele pasagerilor

DISTRIBUIȚI

124475 27112013 – Comisia Europeană (CE) a adoptat raportul de evaluare a Programului de urmărire a finantărilor în scopuri teroriste (Terrorist Finance Tracking Programme – TFTP) si raportul privind analiza comună a acordului cu SUA privind registrul cu numele pasagerilor (Passenger Name Record – PNR).

Comisia a evaluat valoarea pe care informatiile financiare furnizate în temeiul Acordului UE-SUA privind TFTP o au în lupta împotriva terorismului, precum si modul în care datele din PNR au fost utilizate de autoritătile din SUA în scopul combaterii formelor grave de criminalitate si a terorismului. Comisia a adoptat, de asemenea, o comunicare privind un sistem european de urmărire a finantărilor în scopuri teroriste (TFTS), care concluziona că, în acest stadiu, nu se preconizează instituirea unui astfel de sistem.

            „Acordurile privind TFTP si PNR reglementează transferul si utilizarea datelor cu caracter personal si asigură garantii eficace menite să protejeze drepturile fundamentale ale cetătenilor europeni. Am luat foarte în serios afirmatiile cu privire la presupusul acces al SUA la datele financiare SWIFT care nu se încadra în domeniul de aplicare al Acordului privind TFTP si, asa cum am promis Parlamentului European si cetătenilor europeni, am solicitat SUA să clarifice pe deplin acest aspect. Salut faptul că am primit asigurări din partea guvernului SUA, inclusiv în cadrul reuniunii pe care am avut-o la Casa Albă la data de 18 noiembrie, conform cărora acesta nu a încălcat Acordul privind TFTP si îl va respecta în continuare pe deplin. Comisia va continua însă să monitorizeze cu atentie punerea în aplicare a acordurilor UE-SUA privind transferurile de date pentru a asigura respectarea drepturilor cetătenilor UE”,a declarat Cecilia Malmström, comisarul european pentru afaceri interne.

            Se vor depune eforturi mai intense pentru a supraveghea îndeaproape punerea în aplicare a Acordului privind TFTP în următoarele luni si pe termen mai lung. O analiză timpurie va fi efectuată încă din primăvara anului 2014.

            Raportul comun referitor la Acordul UE-SUA privind TFTPÎn raportul său privind contributia datelor furnizate în temeiul TFTP la investigatiile în materie de combatere a terorismului, Comisia concluzionează că TFTP a furnizat informatii importante care au contribuit la detectarea comploturilor teroriste si la depistarea autorilor acestora.

            Recent, informatiile obtinute prin intermediul TFTP au fost utilizate pentru a ancheta, de exemplu, atentatul cu bombe de la maratonul din Boston din aprilie 2013, amenintările din timpul Jocurilor Olimpice de la Londra sau antrenamentele efectuate în Siria de teroristi care locuiau în Europa.

            Datele din cadrul TFTP oferă informatii esentiale cu privire la retelele care acordă sprijin financiar organizatiilor teroriste, contribuind la identificarea unor noi metode de finantare în scopuri teroriste si a persoanelor implicate din SUA, din UE sau din altă parte a lumii. Statele membre ale UE si Europol valorifică informatiile respective, care le oferă piste de anchetă valoroase. În ultimii trei ani, TFTP a furnizat 924 de piste de anchetă, ca răspuns la un număr total de 158 de cereri din partea statelor membre si a UE (în temeiul articolului 10).

            În plus, în ceea ce priveste afirmatiile recente referitoare la un presupus acces la datele de mesagerie financiară din UE care ar contraveni Acordului privind TFTP, s-au primit asigurări scrise conform cărora guvernul SUA nu a încălcat acordul si îl va respecta în continuare pe deplin.

            În acest stadiu, comisarul consideră că nu sunt necesare consultări suplimentare cu SUA pe tema punerii în aplicare a Acordului privind TFTP.

            Sistemul european de urmărire a finantărilor în scopuri teroriste (TFTS) – Ca urmare a solicitărilor primite din partea Parlamentului European si a Consiliului si conform comunicării sale din 2011, Comisia a evaluat optiunile privind instituirea unui sistem european de urmărire a finantării terorismului (TFTS).

            Fiecare optiune a fost analizată din perspectiva garantării drepturilor fundamentale, a necesitătii, a proportionalitătii si a eficacitătii costurilor, în comparatie cu situatia actuală.

            Concluzia evaluării a fost că, în acest stadiu, oportunitatea instituirii unui astfel de sistem în Uniunea Europeană nu este demonstrată în mod clar, subliniind în special faptul că, pentru a se obtine date pe teritoriul UE, ar fi necesar să se creeze si să se gestioneze o nouă bază de date care să contină toate informatiile privind transferurile financiare ale cetătenilor UE.

            Crearea unei astfel de baze de date ar genera provocări majore în ceea ce priveste stocarea, accesarea si protectia datelor, fiind necesare, de asemenea, eforturi tehnice si financiare enorme. Orice sistem al UE ar fi invaziv din perspectiva protectiei datelor si, prin urmare, ar fi necesar să se instituie garantii si mecanisme solide în materie de asigurare a acesteia. Instituirea si întretinerea unui astfel de sistem ar fi costisitoare si solicitante din punct de vedere tehnic si operational.

            Decizia finală cu privire la eventuala instituire a unui program al UE de urmărire a finantărilor în scopuri teroriste va trebui să fie luată acum de Parlamentul European si de Consiliului Afaceri Interne al UE.

            Raportul de analiză comună a Acordului UE-SUA privind PNR – Actualul Acord UE-SUA privind PNR, care vizează transferul datelor pasagerilor care călătoresc cu avionul din UE către SUA, a intrat în vigoare la data de 1 iulie 2012.

            În urma unei analize efectuate de experti din UE si din SUA, Comisia a constatat că autoritătile din SUA au pus în aplicare acordul în conformitate cu standardele si conditiile prevăzute de acesta.

            Acordul pune la dispozitie un instrument eficient pentru combaterea formelor grave de criminalitate transnatională si a terorismului, stabilind totodată limite clare cu privire la scopurile în care pot fi utilizate datele din PNR, precum si o serie de garantii solide în materie de protectie a datelor.

            În Raportul de analiză comună publicat astăzi se constată, în special, că autoritătile din SUA îsi respectă obligatiile în ceea ce priveste drepturile de acces ale pasagerilor si că acestea au instituit un mecanism de control periodic care asigură protectia împotriva nediscriminării ilegale. Mascarea si stergerea datelor sensibile sunt respectate. Atât schimbul de date cu agentiile nationale din SUA, cât si schimbul de date cu tările terte sunt conforme cu dispozitiile acordului.

            Următoarea analiză comună ar trebui să fie efectuată în prima jumătate a anului 2015. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.