Acasă Politic Bruxelles: Comisia Europeană ia măsuri pentru combaterea mutilării genitale a femeilor

Bruxelles: Comisia Europeană ia măsuri pentru combaterea mutilării genitale a femeilor

DISTRIBUIȚI

124419 26112013 – Cu ocazia Zilei internaționale pentru eliminarea violenței împotriva femeilor, Comisia Europeană a anunțat — într-un document de strategie — noul impuls pe care îl dă luptei împotriva mutilării genitale a femeilor (MGF) în Uniunea Europeană și în afara acesteia. Conform estimărilor, această practică,

recunoscută la nivel internațional drept o încălcare a drepturilor omului privind femeile și o formă de agresiune împotriva copiilor, a produs numai la nivel european 500.000 de victime, iar la nivel mondial, peste 125 de milioane de victime. Pentru combaterea mutilării genitale a femeilor, Comisia va utiliza în totalitate viitoarele finanțări alocate de UE pentru prevenirea acestei practici, îmbunătățirea asistenței acordate victimelor, sprijinirea practicienilor din domeniul sănătății, pentru aplicarea la nivel național a legislației împotriva MGF și, de asemenea, pentru îmbunătățirea nivelului de protecție, în temeiul normelor UE privind azilul, a femeilor care sunt expuse acestui risc. Comisia și Serviciul European de Acțiune Externă s-au angajat, de asemenea, să promoveze eliminarea la nivel mondial a MGF, prin intermediul unui dialog bilateral și multilateral. În fine, Comisia va încuraja intensificarea colectării de date privind numărul femeilor și al tinerelor care sunt expuse acestui risc. Planul de acțiune prezentat astăzi este o continuare a consultării publice privind MGF, lansată de Comisie în luna martie.

            „La începutul acestui an, Comisia Europeană s-a alăturat activiștilor dedicați acestei lupte, pentru a cere toleranță zero față de mutilarea genitală a femeilor”,a declarat Viviane Reding, vicepreședintele Comisiei Europene și comisarul UE pentru justiție.„Astăzi (luni – n. r.) vă prezentăm demersurile noastre. Comisia reiterează, în cadrul unui plan de acțiune, angajamentul nostru de a combate violența împotriva femeilor și de a elimina MGF, atât în UE, cât și la nivel mondial. Trebuie însă clarificat un lucru: Comisia nu poate reuși de una singură. Vom conlucra cu statele membre, cu ONU, cu ONG-uri și cu comunitățile afectate. Sunt convinsă că împreună vom reuși ca practica mutilării genitale a femeilor să rămână de domeniul trecutului.”

            „Toleranță zero față de mutilarea genitală a femeilor reprezintă un domeniu de politică la care Uniunea Europeană s-a angajat pe tot parcursul acțiunii sale externe. Împreună cu țările partenere din lumea întreagă ne-am angajat să colaborăm pentru eradicarea acestei practici care este o încălcare a drepturilor femeilor și fetelor și care constituie o vătămare din mai multe puncte de vedere. Adoptarea acestei strategii în acest moment reprezintă o dovadă a angajamentului nostru comun. Vor fi utilizate instrumentele și resursele UE, atât politice, cât și economice, pentru promovarea inițiativelor și susținerea legilor de natură să contribuie la crearea unei lumi în care nicio tânără nu va mai trebui să se supună acestei practici violente și intolerabile”,a declarat Catherine Ashton, înalt reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate, vicepreședinte al Comisiei Europene.

            Pentru a se asigura că diferitele acțiuni sunt continuate și rămân pe agenda politică în permanență, Comisia s-a angajat, de asemenea, să monitorizeze progresele înregistrate și să le analizeze în fiecare an, în jurul datei de 6 februarie, Ziua internațională de toleranță zero față de MGF.- www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.