Acasă Politic Bucuresti: Andreea Paul: USL risipeşte ce a agonisit PDL

Bucuresti: Andreea Paul: USL risipeşte ce a agonisit PDL

DISTRIBUIȚI

123876 – 01112013 – “Starea reală a economiei și a bugetului public, datele oficiale și deciziile haotice din ultima vreme ne arată cât de proastă este guvernarea USL. Analiza ultimelor opt rectificări bugetare – patru sub guvernarea PDL și patru sub guvernarea USL –  scoate în evidență trei concluzii. În primul rand, USL face patru rectificări bugetare

în anii 2012-2013, toate negative, simbol al eșecului guvernamental și al lipsei proiectului economic de țară. PDL face patru rectificări bugetare în 2010-2011, din care trei sunt pozitive și una foarte ușor negativă, semn al unei mult mai realiste construcții bugetare. În al doilea rand, prin cele patru rectificări bugetare ale USL, bugetul public își recunoaște incapacitatea de a colecta 8,6 miliarde lei. În schimb, prin cele patru rectificări bugetare ale PDL, bugetul public agonisește un plus de 6,3 miliarde lei. Evaziunea scade sub PDL și crește sub USL. Ultima concluzie e că USL generează un deficit suplimentar de două ori mai mare decât PDL prin rectificările succesive bugetare, care nu se regăsește în drumuri sau școli mai bune”, a declarat prim-vicepreşedintele PDL Andreea Paul.

“Unde s-au dus banii românilor în primele nouă luni din acest an? Nu în dezvoltare, ci în lupta politică pentru capturarea achizițiilor publice netransparente de bunuri și servicii. Adevărul este că două treimi din cheltuielile bugetare sunt bătute în cuie: 33% se duc la pensii și alte cheltuieli de asistență socială; identic în anul 2011 sub PDL; 22% se duc pe salariile bugetarilor; 19% în 2011 sub PDL; 5,5% se duc pe proiecte cu finanțare din fonduri externe nerambursabile; 5,2% în anul 2011; 5,5% se duc pe dobânzi, față de 4,3% în 2011”, a mai spus Andreea Paul, profesor la ASE.

“Valoarea totală a achizițiilor publice fără licitație a ajuns la 2,1 miliarde euro în anul 2012, de opt ori mai mult decât în anul 2011. Bătaia politică se duce pentru restul de o treime din banii publici dedicați de USL cu prioritate spre achizițiile publice de bunuri și servicii, pentru că se pot sifona mai ușor. De ce se pot sifona mai ușor? Simplu! Pentru că USL a dublat pragul pentru atribuiri directe și nu prin licitații transparente, spre deosebire de PDL. Nu doar evaziunea înflorește sub USL, ci și achizițiile publice cu dedicație. USL susține clientela politică. Iată un exemplu elocvent: renumitul Eduard Martin, deputat PSD, care are 500 de contracte cu statul încheiate prin intermediul firmelor sale. Sub PDL, în anul 2011, cheltuielile cu investițiile au fost duble față de valoarea alocată de USL în acest an. Concret, cheltuielile în primele nouă luni ale acestui an se duc 17% spre bunuri și servicii – în creștere cu 12% față de anul 2012 (PDL a direcționat spre bunuri și servicii 15,5% din totalul cheltuielilor bugetare); 12,5% spre investiții – în scădere cu 13% față aceeași perioadă a anului anterior (PDL a alocat cheltuielilor cu investițiile 17,5% din totalul cheltuielilor bugetar). Cheltuielile cu investițiile au reprezentat 6,5% din PIB în anul 2011, dublu față de nivelul de 3,1% din PIB în primele nouă luni din anul 2013”, susţine prim-vicepreşedintele PDL.

            “PDL cere premierului demiterea miniștrilor de buget și finanțe pentru eșecul de proporții în construcția și execuția bugetară, pentru incapacitatea de a relansa economia, de a îmbunătăți colectarea și pentru sărăcirea României prin taxarea excesivă”, a spus în încheiere Andreea Paul. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.