Acasă Politic Bucuresti: Fondurile mutuale pentru fermieri se vor adresa doar celor cu minim...

Bucuresti: Fondurile mutuale pentru fermieri se vor adresa doar celor cu minim zece hectare

DISTRIBUIȚI

123955 – 06112013 – La iniţiativa preşedintelui Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice din Camera Deputaţilor, Nini Săpunaru, a avut loc o şedinţă de lucru în cursul căreia s-a dezbătut proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 64/2013 privind înfiinţarea

şi acreditarea fondurilor mutuale pentru gestionarea riscurilor în agricultură şi acordarea de compensaţii financiare membrilor pentru pierderile economice cauzate de boli ale animalelor, ale plantelor sau de un incident de mediu.

Au fost prezenţi membrii biroului Comisiei pentru agricultură, Achim Irimescu şi Valentin Olimpiu Şoneriu, secretari de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Alex Jurconi, preşedintele Federaţiei Pro Agro, şi Laurenţiu Baciu, preşedintele LAPAR.

Preşedintele Comisiei pentru agricultură a subliniat importanţa constituirii şi acreditării fondurilor mutuale pentru fermieri cu consultarea celor doi reprezentanţi ai asociaţiilor menţionate, care şi-au anunţat intenţia de a înfiinţa astfel de fonduri, menite să despăgubească agricultorii care au înregistrat pierderi, neacoperite prin poliţele obişnuite de asigurări.

”Deocamdată a fost doar o luare de contact cu problemele și planurile de dezvoltare ale fondurilor mutuale. Există mai multe direcții de modificare. În acest moment, ordonanța îşi produce efectele. Urmează să discutăm ce amendamente vom depune. De asemenea, am solicitat un punct de vedere al ASF (Autoritatea pentru Supraveghere Financiară) cu privire la eventualele modificări ale OUG privind fondurile mutuale agricole”, a declarat deputatul Nini Săpunaru.

Membrii biroului Comisiei au asigurat participanţii la discuţii că toate propunerile lor se vor regăsi ca amendamente la proiectul de lege privind înfiinţarea şi acreditarea fondurilor mutuale pentru gestionarea riscurilor în agricultură şi că forma finală va reflecta cerinţele celor care-şi desfăşoară activitatea în domeniul agriculturii.

Prima decizie agreată de toţi participanţii la întâlnire a  fost eliminarea obligativităţii aderării la fondurile mutuale agricole, întrucât, conform actualului proiect, fermierii care nu doreau să adere la fond ar fi pierdut 80% din subvenţia de la bugetul de stat. De asemenea, pentru a stimula asocierea micilor fermieri, s-a convenit ca fondurile mutuale să se adreseze doar agricultorilor sau asociaţiilor, proprietari sau arendaşi cu suprafeţe de minimum 10 hectare. Toţi cei prezenţi la discuţii au fost de acord că este mai bine să se înfiinţeze un singur fond în condiţiile în care ordonanţa ar permite înfiinţarea a trei fonduri mutuale.

Analiza propusă de preşedintele Comisiei pentru agricultură a urmărit elaborarea formei finale a proiectului de lege care să răspundă cerinţelor organizaţiilor de fermieri angrenate în constituirea şi acreditarea fondurilor mutuale, conform coordonatelor noii Politici Agricole Comune a Uniunii Europene pentru exerciţiul bugetar 2014-2020. – www.promptmedia.ro

                                        

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.