Acasă Politic Bucuresti: Liberalii discută despre măriri

Bucuresti: Liberalii discută despre măriri

DISTRIBUIȚI

123924 – 05112013 – Mariana Câmpeanu, ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, a participat luni la şedinţa Grupului parlamentar din cadrul Camerei Deputaţilor. În cadrul discuţiilor avute cu aleşii liberali, ministrul a răspuns mai multor întrebări venite din partea deputaţilor,

care au vizat probleme punctuale din toată ţara şi nu numai. Cele mai importante subiecte au fost indexarea pensiilor şi creşterea salariilor mici din sistemul bugetar.

”Pensiile se vor indexa anul viitor cu 3,75% , aşa cum prevede legea, cu 100% rata inflaţiei şi 50% din creşterea reală a salariului mediu pe economie. În legătură cu majorarea salariilor, se preconizează o creştere cu 3% a fondului global de salarizare. Ceea ce trebuie să hotărâm este cum să acordăm această creştere. Sunt mai multe variante de lucru: să creştem salariile mici sau să creştem salariile pentru anumite categorii de personal, precum medicii rezidenţi. Eu înclin, dacă aş avea singură puterea de decizie, să creştem salariile asistenţilor sociali care sunt, de fapt, cele mai mici. Imediat ce se vor încheia discuţiile cu Fondul Monetar Internaţional, ne vom ocupa de bugetul pe anul viitor şi vom decide şi cum se va face creşterea de salarii. Este luată în calcul şi situaţia profesorilor debutanţi şi a tuturor categoriilor de personal cu salarii mici”, a declarat Mariana Câmpeanu.

O chestiune ridicată de deputaţii PNL în cadrul întâlnirii cu ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice a fost legată de creşterea sprijinului acordat familiilor nevoiaşe cu copii, având în vedere nivelul mic al alocaţiei, de doar 42 de lei. Ultima actualizare a alocaţiilor a fost făcută în anul 2008, de către guvernul condus de Călin Popescu-Tăriceanu.

”Pentru 2014, nu avem posibilitatea să mărim toate alocaţiile pentru copii şi trebuie să decidem dacă le vom majora pe toate, ca un drept universal, fie vom încerca alte forme aşa cum am făcut acum, când am mărit alocaţia de sprijin pentru familie. Aceasta a crescut cu 30% şi am mărit şi gradul de eligibilitate, de la 370 de lei, la 530 de lei/ membru de familie. Peste 550.000 de copii nevoiaşi beneficiază de această creştere ce echivalează cu încă o dată alocaţia pentru copii sau chiar mai mult decât atât, fiind 40 sau 65 de lei în funcţie de tipul familiei (monoparentală sau nu). Eu am discutat şi cu ministrul Educaţiei, domnul Remus Pricopie, să mărim numărul de burse pentru copiii din familii nevoiaşe sau, eventual, să sprijinim aceşti elevi cu rechizite sau alte forme de ajutor. Dacă nu se vor adopta aceste formule de sprijin, în 2015 este posibilă o mărire de alocaţie la toţi beneficiarii”, a declarat Câmpeanu la întâlnirea cu parlamentarii liberali. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.