Acasă Politic Bucureşti: Mining Watch România va ataca în instantă noul acord de mediu...

Bucureşti: Mining Watch România va ataca în instantă noul acord de mediu pentru Certej

DISTRIBUIȚI

124470 27112013 – Agentia de Protectie a Mediului Hunedoara a emis ieri un nou acord de mediu pentru proiectul minier Certej. Noul act substituie si revizuieste ilegal acordul de mediu eliberat de Agentia Regională de Protectia Mediului Timisoara anul trecut. Avizul 8/05.07.2012 era atacat în contencios 

administrativ chiar de către Ministerul Mediului si Schimbărilor Climatice care ceruse în instantă anularea sa. Deloc surprinzător însă, tot ieri MMSC a renuntat la procesul pentru anularea acordului de mediu eliberat în 2012, proces care se judecă la Tribunalul Bucuresti, potrivit unui comunicat al Mining Watch Romania.

            Titularul de proiect Deva Gold SA a obtinut un prim acord de mediu pentru deschiderea exploatării cu cianuri din localitatea Certeju de Sus în vara anului 2012. În urma demersurilor realizate de societatea civilă, ministrul Rovana Plumb a declarat că Ministerul nu a fost notificat de emiterea respectivului aviz pe care îl considera ilegal si iresponsabil: ‘Este ilegal pentru că încalcă legislatia românească si europeană. Mining Watch România a semnalat faptul că ulterior MMSC a tratat cu delăsare cazul Certej, autoritătile de mediu amânând rând pe rând termenele de judecată până la retragerea definitivă de ieri a actiunii de pe rolul instantei. Revizuirea unui acord de mediu, potrivit legii, poate fi întreprinsă doar în cazul modificării unui proiect aprobat, inaintea începerii lucrărilor de construire. În cazul acordului de mediu pentru Certej, procedura a constat în suplinirea documentatiei incomplete pe baza căreia a fost emis acordul din 2012. Pe 12 noiembrie 2013, APM Hunedoara anunta însă decizia Comitetului de Analiză Tehnică de emitere a unui nou acord de mediu în urma completării studiilor de securitate si a celor de impact asupra sitului Natura 2000 Muntii Metaliferi. Data comunicatăpentru depunerea contestatiilor publicului interesat a fost 25 noiembrie, urmând ca în baza evaluării comentariilor si sugestiilor primite, membrii CAT să decidă emiterea sau respingerea acordului de mediu. Cu toate acestea, desi exploatarea minereurilor auro-argentifere în perimetrul Certej este încadrată cu ‘risc major’, APM Hunedoara a emis, la doar o zi distantă de la primirea contestatiilor un nou acord de mediu revizuit, se mai arată în comunicat.

            „Ministerul Mediului se joacă de-a evaluarea impactului de mediu pe care o presupune un proiect minier de risc major cum e cel de la Certej si prin agentiile subordonate vrea să ascundă decizia politică a guvernului USL vis-a-vis de începerea mineritului cu cianuri cu orice pret în Apuseni” a declarat Roxana Pencea, coordonator programe Mining Watch România.

            „Vom ataca în instantă noul aviz emis pentru Certej deoarece nu sunt respectate procedurile legale si vom notifica si Comisia Europeană privind această gravă amenintare la adresa unui sit Natura 2000,” a declarat Stefania Simion, coordonator juridic Mining Watch România.

            Reţeaua Mining Watch România reuneşte eforturile societăţii civile şi a comunităţilor locale de monitorizare, planificare şi intervenţie privind activităţile miniere în România. www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.