Acasă Politic Bucureşti: Parlamentul Balcanilor, la Bucureşti

Bucureşti: Parlamentul Balcanilor, la Bucureşti

DISTRIBUIȚI
Gabriela_Podac

Gabriela_Podac124216 – 17112013 – Palatul Parlamentului a găzduit sâmbătă şedinţa Grupului de lucru a statelor participante la Procesul de Cooperare din Europa de Sud-Est (SEECP), organizată în vederea pregătirii sesiunii inaugurale a Adunării Parlamentare a SEECP, care va avea loc anul viitor la Bucureşti.

            Şedinţa a fost prezidată de către deputatul PSD Gabriela Podaşcă, preşedintele Grupului de lucru al dimensiunii parlamentare a Procesului de Cooperare din Europa de Sud-Est. La eveniment au participat reprezentanţi din toate statele membre SEECP: Albania, Bulgaria, Grecia, Republica Macedonia, România, Serbia, Turcia, Bosnia şi Herţegovina, Croaţia, Republica Moldova, Muntenegru şi Slovenia.

            În alocuţiunea sa, deputatul Gabriela Podaşcă a remarcat importanţa acestui eveniment atât pentru România, cât şi pentru celelalte state din regiune: „Toate cele 12 ţări prezente la această reuniune şi-au afirmat dorinţa de a merge împreună pe acelaşi drum, pentru că doar uniţi putem să contribuim la progresul întregii regiuni. Împreună putem să promovăm interesul comun de consolidare a stabilităţii şi securităţii în Balcani şi să oferim o perspectivă europeană şi euro-atlantică pentru toate statele din Europa de Sud-Est”.

            Gabriela Podaşcă a apreciat că nivelul discuţiilor din cadrul Grupului de lucru reprezintă un semn încurajator în perspectiva organizării viitoarei Adunări Parlamentare a statelor din Europa de Sud-Est la Bucureşti, în 2014

            „Putem spune că Bucureştiul va organiza în 2014 primul Parlament al Balcanilor. Noua Adunare parlamentară va deveni într-adevăr instrumentul pe care îl aşteptăm cu toţii, unul care să contribuie la o mai bună reprezentare a intereselor cetăţenilor din statele participante la SEECP”, a afirmat deputatul PSD Gabriela Podaşcă.

            În ceea ce priveşte obiectivul principal al acestui prim Grup de lucru, deputatul PSD Gabriela Podaşcă a declarat: “Prioritatea agendei de lucru de astăzi a fost adoptarea unui proiect de Regulament care să confere Adunării Parlamentare un grad semnificativ de instituţionalizare. Drept urmare, eforturile noastre s-au indreptat exclusiv pe asigurarea cadrului pentru ca structurile Adunării să devină funcţionale. În acest fel, delegaţii de la Adunarea parlamentară, care vor fi conduse de preşedinţii de parlamente, se vor concentra exclusiv asupra dezbaterii politice”. Gabriela Podaşcă, preşedintele Grupului de lucru al dimensiunii parlamentare a Procesului de Cooperare din Europa de Sud-Est, a adăugat că în cursul anului viitor va fi organizată o nouă reuniune a Grupului de lucru.

            România deţine preşedinţia în exerciţiu a Procesului de Cooperare din Europa de Sud-Est în perioada 2013-2014.

            Procesul de Cooperare din Europa de Sud-Est (SEECP) este o structură de cooperare regională neinstituţionalizată, înfiinţată în 1996 la iniţiativa Bulgariei. Procesul a fost conceput ca expresie a solidarităţii dintre statele din zonă, iar elementul definitoriu este reprezentat de faptul că SEECP este singurul forum din sud-estul Europei provenit şi gestionat de statele din regiune. Statele participante la SEECP sunt: Albania, Bulgaria, Grecia, Republica Macedonia, România, Serbia, Turcia (ţări fondatoare), Bosnia şi Herţegovina (2001), Croaţia (2004), Republica Moldova (2006), Muntenegru (2007) şi Slovenia (2010). Continunarea activităţilor SEECP este asigurată de către Preşedinţia în Exerciţiu (PiE), deţinută prin rotaţie de către statele participante, pe o durată de un an. Troica este mecanismul care asigură continuitatea între preşedinţiile SEECP şi este formată din fosta, actuala şi viitoarea preşedinţie a Procesului. În prezent, Troica este formată din: Macedonia ca PiE (iunie 2012-iunie 2013), Serbia ca fostă PiE (iunie 2011-iunie 2012) şi România ca viitoare PiE (iunie 2013-iunie 2014). – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.