Acasă Politic Bucureşti: PDL cere demisia miniştrilor Gerea, Niţă şi Grapini

Bucureşti: PDL cere demisia miniştrilor Gerea, Niţă şi Grapini

DISTRIBUIȚI
andreea_paul2

124299 – 20112013 – PDL solicită demisia miniştrilor Andrei Gerea, Constantin Niţă şi Maria Grapini, având în vedere că, în bugetul pentru 2014, suma alocată pentru promovarea exporturilor, turismului, sprijinirea IMM-urilor şi stimularea competitivităţii este mai mică decât costurile funcţionării aparatului birocratic al

Ministerului Economiei, a declarat, marţi, prim-vicepreşedintele PDL Andreea Paul, coordonatorul portofoliului Economiei în Guvernul Alternativă al PDL.

            Andreea Paul a criticat faptul că  la acest minister, în proiectul de buget, cheltuielile pentru promovarea exporturilor, turismului, sprijinirea IMM-urilor şi stimularea competitivitătii se ridică la 83,7 milioane de lei, iar cele cu personalul ministerial la 86,6 milioane de lei, la care se mai adaugă cheltuielile cu bunurile şi serviciile în valoare de 38 milioane de lei. Ea a subliniat că bugetul USL pe anul 2014 este construit pe principiul tăierii finantărilor tocmai de la acele programe care generează locuri de muncă, stimulează investitiile, care dau o sansă tinerilor antreprenori si conduc la formarea unei clase de mijloc solide.

            “Cheltuielile de capital, adică investiţiile, se reduc drastic, cu 87%. Mediul de afaceri s-a săturat de lipsa constantă de investitii în economia românească. Ce face Ministerul Economiei? Majorează cheltuielile cu bunurile si serviciile cu 5,1 milioane de lei în anul 2014, adică cu peste 15%. Nu degeaba USL a luat anul acesta decizia cresterii pragului pentru achiziţiile publice fără licitatie”, a declarat Andreea Paul.

            Ea acuzat faptul că Ministerul Economiei a majorat cheltuielile cu deplasările în străinătate cu 39%, iar cele pentru indemnizatiile de delegare cu peste o treime. Mai mult, valoarea altor sporuri alocate discreţionar în Minister cresc de 94 de ori – la 765 mii de lei în anul 2014.

            “România nu are o strategie pentru energie, dar Departamentul pentru Energie are cheltuieli de 3 ori mai mari cu personalul si cu bunurile si serviciile  anul viitor. Cheltuielile cu materiale pentru curătenie si cele pentru deplasări, detasări si transferuri sunt de 4 ori mai mari, iar cele cu carburanti si lubrifianti, pentru reparatii curente si pentru încălzit, iluminat si fortă motrică sunt de 3 ori peste nivelul din 2013. Cheltuielile de protocol sunt de peste două ori mai mari în anul 2014 fată de anul 2013. Cheltuielile pentru pregătire profesională se majorează de peste 22 ori”, a mai arătat prim-vicepreşedintele PDL.

            Ea a adăugat că situaţia este similară la Departamentul pentru IMM, mediul de afaceri si turism, unde cheltuielile de personal cresc cu aproape 12%, iar cele cu bunuri si servicii cu 29%, în timp ce subventiile scad cu 38%, iar cheltuielile de capital se diminuează cu 68%. “Atât de interesat este USL de mediul de afaceri, încât investeşte masiv în obiective care nu aduc niciun spor de valoare economiei. De pildă, pe lista  cheltuielilor cu bunurile si serviciile, cel mai mult se majorează cheltuielile cu materiale pentru curătenie  – 85%, cele de protocol – 64% si cele pentru reparatii curente – 59%, cu carburanti si lubrifianti – 54%, pentru deplasări, detasări si transferuri  – 38%  si cele cu chiriile – 31%”, a susţinut Andreea Paul.

            “Toate aceste cifre demonstrează că bugetul este electoral, fiind axat pe satisfacerea clientelei de partid şi nu pe nevoile economiei, deşi în România sunt de două ori mai puţine firme la mia de locuitori decât în Uniunea Europeană”, a conchis ea. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.