Acasă Politic Bucureşti: Preşedintele împinge promulgarea Legii Referendumului la limită

Bucureşti: Preşedintele împinge promulgarea Legii Referendumului la limită

DISTRIBUIȚI

124319– 21112013 – Preşedintele Președintele Traian Băsescu a declarat că va promulga Legea Referendumului în a zecea zi de la publicarea motivării Curţii Constituţionale a României (CCR), susținând că va încerca în acest mod să preîntâmpine un „dezastru”, respectiv organizarea consultării populare privind revizuirea Constituției concomitent cu alegerile prezidențiale.

            „Voi promulga legea în a zecea zi la ora 23 și 59 de minute, atât cât îmi permite Constituția încercând să preîntâmpin un astfel de dezastru. Cred că, dacă am organiza un astfel de scrutin în care se alege președintele și se votează și Constituția, lovitura de credibilitate ar fi aproape egală cu cea pe care am primit-o ca urmare a acțiunilor de lovitură de stat de anul trecut. Cred că ar fi foarte apropiată, ne-ar decredibiliza complet. Nimeni nu ar putea să înțeleagă cum poți să ceri unui popor să voteze o revizuire a Constituției simultan cu viitorul președinte și problema pe ce Constituție își va face acel președinte campania că dacă nu iese referendumul trebuie să vorbească pe actuala Constituție, dacă iese referendumul trebuie să vorbească precum pe viitoarea Constituție. Un ridicol complet, în care lumea ne-ar considera neevoluați și ca stat și ar fi o notă proastă nu numai pentru politicieni, ci și pentru electoratul care acceptă un asemenea sacrilegiu democratic”, a spus Băsescu, la B1 TV.

            El a susținut că organizarea concomitentă a referendumului pentru revizuirea Constituției cu prezidențialele „este un lucru greu de acceptat, catastrofal ca și credibilitate”.

            „Cred că nu va exista lovitură mai grea privitor la neîncrederea în statul de drept pe care o vor avea toate țările din UE într-o astfel de acțiune”, a menționat șeful statului.

            Președintele a fost întrebat ce pârghie are să împiedice această acțiune.            „Procedural, pot să întind după ce vine hotărârea CCR zece zile. Nu am alte mijloace. Nu a venit încă. Știu că sunt instrucțiuni extrem de ferme să fie redactată repede. (…) Presiuni să spunem, am folosit greșit expresia instrucțiuni”, a spus Băsescu. În opinia sa, PSD ar dori organizarea referendumului constituțional în aceeași zi cu prezidențialele pentru a diminua puterea șefului statului.

            „Vor merge împreună, vor avea candidat și aici este o miză. PSD ar fi foarte mulțumit dacă reușește să modifice Constituția odată cu alegerile prezidențiale pentru a diminua puterea președintelui, în așa fel încât să pună la Cotroceni o maimuță și la Palatul Victoria să fie prea puternicul prim-ministru. De asta, PSD pune problema referendumului pentru funcția prezidențială simultan cu revizuirea Constituției”, a adăugat Traian Băsescu.

            Pe de altă parte, Băsescu nu exclude posibilitatea de a reveni cu o sesizare la CCR cu privire la legea care prevede reducerea la 30% a pragului de prezență la referendum.

            „N-am avut nicio reacție la decizia CCR, aștept să văd hotărârea, dar nu exclud posibilitatea să revin la CCR pe această problemă. (…) Constituția spune că nu îl limitează pe președinte ca număr. Ar fi fără precedent în mandatele mele, dar gândiți-vă care ar fi efectul intrării în vigoare a legii”, a afirmat Traian Băsescu.

            El a susținut că nu a fost nicio înfrângere în ceea ce privește decizia CCR în cazul acestei legi. „La noi votul nu este obligatoriu, deci eu sunt de acord că nefiind vot obligatoriu trebuie să găsești o formulă care să echilibreze lucrurile. Marea problemă pe care o avem acum și pe care o am eu cu pragul de 30% este că nu poți să lași în vigoare actuala Constituție și să modifici legea referendumului, să o aduci la 30%. Nu se poate. (…) De asta CCR a și dat un an până la intrarea în vigoare”, a adăugat șeful statului.

            Băsescu a amintit că în prezent președintele este ales cu voturile a 50% plus unul din electori. „Problema pe care o avem acum este că dacă referendumul de revizuire a Constituției cade și intră în vigoare legea referendumului rămânem cu această situație în care președintele pentru a fi ales din primul tur îi trebuie 51% din electori și se schimbă cu 30% din electori – este o asimetrie care nu este corectă. Avem însă și un lucru care ține de modul cum își exercită mandatele președintele și Parlamentul. Și haideți să privim la alegerile din 2014: să spunem că trece și noua Constituție, trece și legea referendumului – trece, că nu poate fi oprită. Iar Parlamentul este cel pe care îl vedeți. Ce șanse are un președinte să își exercite mandatul, când în Parlament majoritatea are 70%, iar revocarea lui se face cu 30%?”, a precizat șeful statului.

            Curtea Constituțională a respins pe 14 noiembrie, cu majoritate de voturi, sesizarea președintelui Traian Băsescu privind modificările aduse Legii referendumului prin care pragul de participare a fost redus la 30% din alegătorii înscriși pe liste. Decizia CCR este definitivă și general obligatorie, urmând ca legea să fie transmisă șefului statului pentru promulgare.- www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.