Acasă Politic Bucureşti: Premierul Ponta: „Guvernul central are prea multă putere şi prea multe...

Bucureşti: Premierul Ponta: „Guvernul central are prea multă putere şi prea multe atribuţii”

DISTRIBUIȚI

124269 – 19112013 – Premierul Victor Ponta a declarat, marţi, în plenul Parlamentului, că autorităţile centrale au „prea multă putere”, în contextul în care Executivul pe care îl conduce îşi asumă răspunderea pe proiectul de descentralizare. La şedinţă participă 451 parlamentari şi sunt absenţi 159, fiind prezenţi prim-ministrul Victor Ponta şi membri ai Guvernului.

            Preşedintele Camerei a anunţat, la începutul şedinţei, că, din informaţiile sale, parlamentarii PDL nu participă la şedinţă. Premierul Ponta a arătat că funcţionarii din aparatul de stat s-au opus descentralizării, iar numărul mare de amendamente s-a datorat problemelor tehnice. „Este un pas extrem de important şi pragmatic în modernizarea statului român. Cât mai multă autoritate pentru aleşii locali înseamnă un stat modern pentru toate ţările europene. Cred şi susţin cu tărie că aceasta este soluţia pentru statul român, să ne rupem pentru totdeauna de statul centralist şi nu reuşesc să înţeleg opoziţia. Întotdeauna a existat o mare reticenţă faţă de ideea de descentralizare. Guvernul central are prea multe atribuţii şi prea multă putere”, a spus premierul Victor Ponta. „Este o asumare colectivă, cum a fost şi în cazul imobilelor retrocedate, este un act pe care îl adoptăm pentru anii care urmează şi Guvernele următoare să meargă în acest sens. Mi-aş dori ca acest proiect să poată fi adoptat în procedură obişnuită, avem prea multe proiecte blocate, cum ar fi Legea referendumului”, a arătat premierul.

            Guvernul a adoptat în şedinţa extraordinară de marţi proiectul de lege privind descentralizarea cu 568 de amendamente din cele 2.040 depuse de parlamentari.

            „Marea majoritate a amendamentelor adoptate ţineau de anexă. S-au adus corecturi minore şi limpeziri ale unor texte”, a precizat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mirel Palada.

            Proiectul descentralizării prevede că sănătatea, agricultura, mediul, învăţământul preuniversitar, cultura, tineretul şi sportul, precum şi turismul vor trece în subordinea autorităţilor locale, în timp ce Poliţia, agenţia de prestaţii sociale, cinematografele şi porturile vor rămâne în structurile centrale.

            Proiectul actului normativ a fost aprobat pe 14 noiembrie de Executiv şi trimis Legislativului, astfel încât parlamentarii să poată depune amendamente până luni. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.