Acasă Politic Bucureşti: Traian Băsescu: Summitul de la Vilnius este un eşec pentru UE,...

Bucureşti: Traian Băsescu: Summitul de la Vilnius este un eşec pentru UE, dar un succes pentru România

DISTRIBUIȚI

124400 25112013 – Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, că Summitul de la Vilnius, în cadrul căruia Republica Moldova va semna două acorduri cu Uniunea Europeană, este un eşec pentru UE.   Astfel, Traian Băsescu a criticat condiţionarea eliberării Iuliei Timoşenko de semnarea Acordului de Asociere al Ucrainei

cu Uniunea Europeană şi a arătat că Republica Moldova trebuie integrată în UE ţinând seama de problemele ei specifice.

            Pe de altă parte, şeful statului a arătat că Summitul este un succes pentru Republica Moldova, în condiţiile în care Chişinăul va semna Acordurile de Asociere şi Liber schimb cu Uniunea Europeană.

            „N-aş vrea să am o anticipare care să dea un generic definitiv, dar aşa cum se prefigurează acum, Vilnius va fi un eşec pentru UE. Ratarea tratatului de liber schimb cu Ucraina este un eşec. Din punctul de vedere al României, Moldova va semna cele două tratate, deci este un succes. La Vilnius se va marca tendinţa Republicii Moldova de a se apropia de Uniunea Europeană şi de a se desprinde de influenţa fostei Uniuni Sovietice”, a spus Traian Băsescu, la postul public de radio.

            Întrebat care va fi mesajul principal pe care România îl va tramsmite la Summitul UE de la Vilnius, preşedintele a spus că liderilor europeni trebuie să li se comunice că Republica Moldova „trebuie tratată pe realităţile de la Chişinău, nu pe stilul birocratic bruxellez”.

            Săptămâna trecută, guvernul ucrainean a sistat negocierile privind un acord de asociere cu UE şi a decis să reia legăturile cu Rusia.

            Uniunea Europeană a legat semnarea acordului cu UE de eliberarea fostului premier Iulia Timoşenko, închisă în 2011 pentru abuz de putere.

            Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius va avea loc la 28 şi 29 noiembrie. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.