Acasă Politic Bucureşti: Tribunalul Specializat Bucureşti va începe să funcţioneze la 1 martie 2014

Bucureşti: Tribunalul Specializat Bucureşti va începe să funcţioneze la 1 martie 2014

DISTRIBUIȚI

124403 25112013 – La 1 martie 2014, va începe să funcţioneze Tribunalul Specializat Bucureşti, potrivit unui proiect de ordin al ministrului Justiţiei supus dezbaterii publice. Până la data menţionată se efectuează toate demersurile legale necesare în vederea operaţionalizării Tribunalului Specializat Bucureşti.

Domeniile în care va funcţiona şi statul de funcţii al Tribunalului Specializat Bucureşti” se stabilesc până la data de 15 ianuarie 2014, în condiţiile legii, prevede proietul de ordin.

            „În repetate rânduri, conducerea Tribunalul Bucureşti a sesizat Ministerul Justiţiei cu propunerea de înfiinţare a unui tribunal specializat care ar urma să funcţioneze în domenii precum: societăţi, registrul comerţului, concurenţă neloială şi insolvenţă la nivelul municipiului Bucureşti, şi care să contribuie la degrevarea judecătorilor de numărul mare de dosare şi la creşterea specializării actului de justiţie. Curtea de Apel Bucureşti a considerat necesară şi oportună propunerea Tribunalului Bucureşti. (…) iniţiativa înfiinţării unui tribunal specializat la nivelul municipiului Bucureşti a făcut obiectul dezbaterii Plenului CSM care, în şedinţa din data de 5 septembrie 2012 a hotărât sesizarea ministrului Justiţiei cu propunerea de înfiinţare a unui tribunal specializat pentru cauze cu profesionişti la Bucureşti, acest tribunal urmând să preia cauzele care sunt judecate în prezent de cele două foste secţii comerciale, precum şi judecătorii care judecă în cele două secţii. În motivarea solicitării, Tribunalul Bucureşti a învederat pe de o parte, volumul mare de activitate înregistrat în domeniul insolvenţei şi în alte materii dintre cele menţionate mai sus, în comparaţie cu volumul de activitate al tribunalelor specializate cu o competenţă similară, precum şi al altor tribunale cu volum de activitate apropiat de cel al Tribunalului Bucureşti, iar pe de altă parte, ponderea întregii cazuistici în aceste domenii din totalul activităţii acestei instanţe judecătoreşti (21% în anul 2010 şi 27% în anul 2011). Având în vederea creşterea constantă a numărului de cauze înregistrat la nivelul Tribunalului Bucureşti şi necesitatea diminuării duratei de soluţionare a cauzelor în domenii sensibile, cu impact semnificativ asupra mediului de afaceri şi a economiei, în general, s-a decis ca, în municipiul Bucureşti, să se înfiinţeze Tribunalul Specializat Bucureşti. Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, în şedinţa din data de 19 noiembrie 2013, (…) a avizat favorabil punerea în funcţiune în municipiul Bucureşti a acestui nou tribunal specializat, începând cu data de 1 martie 2014”, se arată în referatul de aprobare al ordinului. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.