Acasă Politic Cică leul e cel mai tare

Cică leul e cel mai tare

DISTRIBUIȚI

123892 – 03112013 – Leul este, la finele celor zece luni trecute din acest an, cea mai performanta moneda din Uniunea Europeana, fiind singura care inregistreaza o crestere in fata euro comparativ cu cotatia din ianuarie, conform unei analize a Casei de brokeraj Noble Securities. „In ultimele cateva luni, moneda naţionala a fost doar puţin influenţata de

ciclul de relaxare a politicii monetare lansat de BNR şi, in plus, a rezistat destul de bine turbulenîelor create de evenimentele externe, care au fost nu doar multe, ci şi importante şi, in consecinţa, generatoare de volatilitaţi crescute in piaţa. In ceea ce priveşte euro, trebuie spus ca moneda unica a avut in octombrie un parcurs favorabil faţa de USD (cu o creştere de circa 0,4%), deşi a fost afectata in ultimele zile ale lunii trecute de rezultatele dezamagitoare inregistrate atat de Germania, cat şi de Zona Euro in ansamblul sau in ceea ce priveşte şomajul; in plus, departarea ratei inflaţiei din Zona Euro de obiectivele Bancii Centrale Europene (BCE) a intarit speculaţiile potrivit carora BCE ar putea lua in calcul scaderea dobanzii de referinţa pentru a stimula creşterea in regiune”, a aratat Silviu Pojar, sales manager la Noble Securities — Sucursala Romania, membru al grupului financiar european Getin Noble Bank Groups of Companies & Getin Holding, potrivit Euractiv.ro.

La sfarşitul lunii octombrie, leul a inregistrat o creştere de circa 0,5% in faţa euro comparativ cu cotaţia avuta la inceputul lunii. Forintul a marcat un avans de aproape 0,7% in octombrie faţa de euro, iar zlotul polonez s-a apreciat cu circa 0,9%. Kuna croata a inregistrat o variaţie redusa luna trecuta raportat la euro, coroana ceha s-a depreciat cu circa 0,4%, iar coroana suedeza şi lira sterlina au scazut cu circa 1,3% fiecare in perioada menţionata.

„Coroana ceha ar putea avea micari ample in piaţa in perioada urmatoare; cu rata cheie a dobanzii de referinţa practic la zero in Cehia, cu rata inflaţiei scazand la 1% in septembrie şi o creştere economica sub aşteptari, revin din ce in ce mai des in discuţie varianta menţionata de reprezentanţi ai Bancii Naţionale a Cehiei de a continua relaxarea monetara şi posibilitatea de a se efectua inclusiv intervenţii oficiale in piaţa valutara pentru a slabi moneda ceha, cu scopul de a regla inflaţia i de a stimula exporturile”, a precizat Silviu Pojar.

La finele celor zece luni din 2013, leul a inregistrat o creştere de circa 0,3% in faa euro, comparativ cu cotaţia sa de la inceputul lui ianuarie, fiind singura moneda din UE care marcheaza o apreciere faţa de moneda unica pana in prezent pe anul in curs. Kuna croata pierde din performanţele anterioare, dar se menţine moneda din UE cu cea mai mica scadere faţa de euro (circa 0,6%) la finele lui octombrie comparativ cu cotaţia sa de la inceputul anului; in acelaşi interval, forintul a scazut cu aproximativ 1,42%, coroana suedeza s-a depreciat cu circa 2,5%, zlotul şi coroana ceha au scazut cu circa 2,7% fiecare, iar lira sterlina cu aproximativ 4,2%.

Euro s-a apreciat cu aproape 3% faţa de dolarul american la finele lui octombrie comparativ cu cotaţia de la inceputul anului. In octombrie, dolarul a atins minimul pe anul in curs faţa de euro, pe fondul blocajului parţial al activitaţii Guvernului american şi al modului in care acesta s-a rezolvat. In ultima saptamana a lunii trecute, dolarul a inregistrat o corecţie spectaculoasa, dar, pana in prezent pe anul in curs, majoritatea monedelor din UE au ramas in avantaj faţa de dolarul american. Leul se distinge in „plutonul” monedelor din UE, inregistrand la finele primelor zece luni o creştere de circa 3,1% faţa de dolar, comparativ cu cotaţia sa de la inceputul anului, plasandu-se astfel, alaturi de euro, in topul monedelor din regiune care au realizat cele mai mari aprecieri faţa de dolar.

„Recenta şedinţa a FED a lasat in continuare loc speculaţiilor privind momentul şi proporţia unei eventuale reduceri a stimulentelor monetare. Cred insa ca nici FED şi nici BCE inca nu i-au spus „ultimul cuvant” in ceea ce priveşte masurile pe anul in curs şi perspectivele inceputului lui 2014; in acelaşi timp, rezultatele economice recente privind Zona Euro pun sub semnul intrebarii evoluţia regiunii in ultimul trimestru al anului, cu influenţele de rigoare in piaţa, aşa incat vom avea parte de un sfarşit de an cu evenimente ce pot fi generatoare de volatilitaţi crescute”, a precizat Silviu Pojar. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.