Acasă Politic Geneva: Acord istoric în privinţa programului nuclear Iranian

Geneva: Acord istoric în privinţa programului nuclear Iranian

DISTRIBUIȚI

124379 24112013 – Reprezentantii SUA, Marii Britanii, Chinei, Rusiei, Franţei şi Germaniei pe de o parte şi cei cei ai Iranului, de cealalta parte, au ajuns sambata, la Geneva, la o intelegere istorica, dupa patru zile de negocieri „dificile”, aducand o speranta de iesire dintr-o criza care dureaza de zece ani. In urma acordului, programul nuclear al Teheranului va fi

incetinit.In schimb, Iranul va beneficia de ridicarea unor restrictii. De asemenea, un acord informal este in desfasurare, potriovit CNN.

Intelegerea, care initial va avea o durata de sase luni, include „limitari substantiale care vor impiedica Iranul sa realizeze o arma nucleara”, a declarat Barack Obama, presedintele SUA.

Acordul pune capat discutiilor care s-au intins pe cateva zile, in cadrul carora au fost dezbatute programul tarii asiatice de a imbogati uraniul, ce trebuie sa faca Iranul cu stocul enorm pe care il are deja, dar si despre abilitatea Teheranului de a produce arme cu plutoniu folosind reactorul Arak, conform unui comunicat al Casei Albe.

Ministrul iranian Yubal Steinitz a reiterat ca tara sa nu este multumita de acord, care „va inrautati posibilitatea de a ajunge la o solutie satisfacatoare in viitorul apropiat”.

Pe de alta parte, Obama este optimist si sustine ca s-au facut primii pasi catre o rezolvare a situatiei si a precizat ca daca termenii sunt violati, atunci SUA vor pune o presiune mai mare pe Teheran.

In plus, presedintele american va avea, duminica, o intalnire tete-a-tete cu premierul iranian. Ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif, a numit acordul o oportunitate pentru a depasi o criza care nu este necesara. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.