Acasă Politic Lituania: Traian Băsescu consideră că UE a trecut Prutul

Lituania: Traian Băsescu consideră că UE a trecut Prutul

DISTRIBUIȚI
basescu_-_vilnius

124519 – 29112013 – Președintele Traian Băsescu a declarat vineri, de la Vilnius, că rezultatul summit-ului este acela ca „Uniubasescu_-_vilniusnea Europeană a trecut Prutul”, referindu-se la parafarea Acordului de Asociere a Rep. Moldova cu UE. „România a semnat Acordul de Asociere în 1993 și l-a ratificat în 1995. Dacă luăm timpul de la momentul ratificării – 1995

și până în 2007 când am devenit membri UE constatăm că e un drum de 13 ani. Deci a semna, a parafa Acordul de Asociere și Acordul de Liber Schimb nu înseamnă o intrare, ci un drum lung. Dezavatajul pe care îl are Moldova, în raport cu Romaâia, este că în România toate forțele politice au dorit intrarea în UE și ne-au trebuit 13 ani. Este mult mai grea misiunea statelor în care punctele de vedere ale partidelor politice sunt împărțite. De aceea acest drum ar putea fi unul de sincope, odată cu alternanța la putere. Aș spune că astăzi Rep. Moldova a făcut un prim-pas, dar drumul este lung până la atingerea obiectivului pe care și-l dorește actuala coaliție”, a declarat Traian Băsescu.

”E un obiectiv extrem de dificil, pentru că acordul trebuie tradus în cele 24 de limbi oficiale. Eu cred că e un efort pe care Bruxelles ar trebui să-l facă”, a mai spus Băsescu, referindu-se la posibilitatea ratificării acordurilor în statele membre UE înainte de alegerile europarlamentare.

”Vreau să cred că dincolo de partide, populația Rep. Moldova va opta în cea mai mare parte pentru soluția europeană, pentru că Moldova nu a fost niciodată parte dintr-un alt spațiu decât cel european”, a mai spus președintele.

La Vilnius, cu ocazia Summit-ului Parteneriatului Estic, Republica Moldova și Georgia, au parafat Acordurile de Asociere cu UE. Liderii europeni nu au reușit joi seara să convingă Ucraina să semneze un acord de asociere cu UE.- www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.