Acasă Politic Moscova: Interes românesc pentru dezvoltarea colaborării cu Rusia în învăţământ şi cercetare

Moscova: Interes românesc pentru dezvoltarea colaborării cu Rusia în învăţământ şi cercetare

DISTRIBUIȚI
mihnea_costoiu4

mihnea_costoiu4124439 26112013 – Ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu, a participat luni, la Moscova, la ceremonia de deschidere a Conferinţei Anul Ştiinţei UE-Rusia 2014, în cadrul vizitei oficiale efectuate în Federaţia Rusă.

Evenimentul are o importanţă deosebită în contextul elaborării noii strategii europene pentru cercetare ştiinţifică, inovare şi dezvoltare tehnologică pentru perioada 2014 – 2020, potrivit unui comunicat al Ministerului Educaţiei. La conferinţa din capitala Rusiei a luat parte şi Maire Geoghegan-Quinn, comisarul european pentru Cercetare, Inovare şi Ştiinţă, prezentă şi în România, în luna octombrie, cu ocazia lansării Programului-cadru european pentru cercetare şi inovare Orizont 2020.

În marja acestui eveniment, ministrul delegat Mihnea Costoiu a avut o întrevedere cu omologul său rus, Dmitry Livanov, ministrul Educaţiei şi Ştiinţei din Federaţia Rusă. Întâlnirea bilaterală a avut ca temă intensificarea cooperării în domeniul cercetării ştiinţifice, menţionându-se în context creşterea participării numărului de specialişti români la Institutul Unificat de Cercetări Nucleare (IUCN) Dubna. Au fost discutate, de asemenea, posibilităţile de încurajare şi sprijinire a mobilităţilor academice prin oferirea de burse de studii la toate nivelurile, respectiv promovarea predării şi studiului limbii şi literaturii române în universităţile din Federaţia Rusă şi a limbii şi literaturii ruse în universităţile din România, prin participarea la cursurile de vară organizate în cele două state şi prin organizarea de lectorate in reciprocitate, în instituţii de învăţământ din cele două ţări.

În cadrul vizitei efectuate în perioada 22-25 noiembrie, delegaţia română a vizitat şi două prestigioase instituţii de învăţământ superior din Moscova: Universitatea Tehnică de Stat „N.E. Bauman” şi Universitatea Agrară de Stat a Rusiei „K.A. Timiryazev”. Întâlnirile cu factori de decizie din cele două universităţi au reliefat nevoia consolidării relaţiilor dintre cele două părţi. Reprezentanţii universităţilor moscovite şi-au exprimat interesul de a încheia parteneriate cu universităţi din ţara noastră. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.